Verordening voor 'Hongaarse' levensmiddelen
Donderdag 10 februari 2011 - Zodra de nieuwe verordening van het Ministerie van Plattelandsontwikkeling - waarin de regels staan wanneer Hongaarse levensmiddelen 'Hongaars' genoemd mogen worden - is goedgekeurd, kunnen de producten die nu al op een lijst staan officieel het stempel 'Hongaars' krijgen.
Op een food fair in Boedapest begin februari van dit jaar liet Endre Kardeván, staatssecretaris van het Ministerie voor Plattelandsontwikkeling, weten dat de verordening in principe over drie maanden van kracht kan worden. In deze verordening zijn de voorwaarden bepaald waaraan een als Hongaars benoemd product moet voldoen. Zo mag er maximaal 5% aan niet Hongaarse ingrediёnten in zijn verwerkt en zijn de regels omschreven waaraan een producent moet voldoen voordat hij of zij het Hongaarse product handgemaakt, ambachtelijk en traditioneel mag noemen.
Nu worden nog veel producten als zogenaamd Hongaars op de markt gebracht, soms zelfs met verpakkingen in de kleuren van de Hongaarse vlag, maar daar zou met de verordening een eind aan gemaakt kunnen worden. Deze verordening is iets anders dan het keurmerk Hungaricum. Dat keurmerk bestaat al veel langer en geeft aan dat een bepaald product specifiek Hongaars is, vanwege de herkomst, traditie of unieke waarde van het product.