Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Waarom furmint drinken?

cimkef-aDinsdag 8 februari 2011 - Een van de belangrijkste wijndruiven in Hongarije is de furmint. Deze druif is weliswaar bekend geworden als de belangrijkste component in de zoete Tokaji Aszú, maar furmint is meer. Er worden ook prachtige droge varianten van deze wijn gemaakt: geconcentreerd, elegant, lichtvoetig of vol.

poharok-aZoals Spencer Schwarz in The Wall Street Journal in 2009 al schreef: "De furmint beschikt over de kracht en textuur van de chardonnay, over het fruit van de chenin blanc, over de zuren en mineraliteit van de pinot grigio en de riesling. Bij een lage opbrengst kan de druif bijzondere wijnen voortbrengen in allerlei stijlen, van droog tot zoet." Dit is al reden genoeg om de druif in de maand februari hier extra voor het voetlicht te brengen.

Volgens Dániel Kézdy, de hoofdredacteur van Vinoport.hu, is de furmint op dit moment de Hongaarse druif die de mooiste wijnen voortbrengt en dus de meeste aandacht verdient. "De furmint zou Hongarije ook het beste op de internationale wijnmarkt kunnen vertegenwoordigen, maar voordat we ons op de internationale markt oriёnteren, moeten we eerst hier in Hongarije voor een brede aanhang zorgen."

Gezien het niveau van de huidige furmintwijnen, is er wat ons betreft geen discussie mogelijk: de furmint is een druif met potentie. Meer en meer hoor je wijnmakers ook zeggen dat de droge furmint het in zich heeft om Hongarije op de internationale wijnkaart te zetten.

Oorsprong

furmint_3De furmintdruif komt al sinds de dertiende eeuw in Hongarije voor. Waarschijnlijk komt hij uit de Balkan, maar er zijn ook deskundigen die denken dat de furmint oorspronkelijk uit Noord-Frankrijk afkomstig is. Vaststaat dat de druif buiten Hongarije zelf enkel nog in de omringende landen voorkomt, al kennen we hem daar als sipon, moslavac en pošip. In totaal heeft de furmintdruif 120 verschillende namen. Vanwege zijn lange geschiedenis hier in het land wordt de furmint beschouwd als een Hongaarse, inheemse druif.

Waar te vinden

In Hongarije wordt de furmint op 4000 hectare verbouwd. Het is de derde belangrijkste druif in Hongarije die kwaliteitswijnen voortbrengt. In Tokaj is hij goed voor 60% van de druiventeelt. Dat Somló de tweede furmintregio in het land is, is niet toevallig. De druif past zich makkelijk aan aan zijn omgeving. Het is één van de druiven die het beste de kwaliteiten van de omgeving verzamelt in zijn fruit. Zo vind je in Tokaj en Somló de vulkanische, dus mineralige bodemsamenstelling terug in de geur- en smaakkenmerken van de wijn.

Smaakkenmerken

mindenfurmint2Een mooie furmint is hoogalcoholisch, wat het gevolg is van het feit dat de druif laat rijpt. Hij heeft aardig wat zuren die mondvullend zijn, en een flinke body. Aan deze factoren is het ook te danken dat de wijn lang houdbaar is. Een droge furmint heeft de geur- en smaakkenmerken van citrusvruchten, abrikoos, perzik, mineralen, vuursteen sinaasappelschil, nootmuskaat en kruidnagel. In een zoete furmint ruik en proef je mineralen, peer, abrikoos, honing, acaciabloem, walnoten, kastanje, chocolade en tabak. De furmint uit Tokaj is zachter dan die uit Somló.

Verschillende furmintstijlen

Buiten de droge furmint komen in Hongarije vooral deze varianten voor:
Aszú: door het microklimaat in Tokaj ontstaat er op bepaalde percelen in de late herfst een dikke schimmellaag op de druiven, die we ook wel als botrytis cinerea kennen. Deze schimmel droogt de druif uit, met als gevolg dat de hoeveelheid suiker toeneemt in het sap van de druif. De uiteindelijke siroopachtige massa wordt aan een droge basiswijn toegevoeg. De hoeveelheid suiker en extracten in een aszú worden uitgedrukt in het aantal kuipjes (puttony). Hoe meer „puttonyok", hoe hoger het suikergehalte in de wijn. Overigens worden voor de aszú uit Tokaj nog hárslevelű en/of sárgamuskotály toegevoegd aan de furmint.
Késői szüretelésű: late oogst (late harvest).
Szamorodni: hiervoor worden zowel de botrytisdruiven samen met de ongeschonden druiven verwerkt.
Fordítás: een wijn van hergebruikte druiven, zeg maar. Op de uitgeperste aszúdruiven wordt most of wijn gegoten. Je krijgt zo een aangename zoete wijn, die uiteraard niet zo zoet is als de aszú.

Tokaj

gaardBeres-aTokaj ligt in het noordoosten van Hongarije. De bodem bestaat hier uit vulkanisch gesteente, dichte klei, vaak moeilijk te bewerken steengrond. Hier en daar heeft de grond ook nog een laag löss. De rivieren Bodrog en Tisza zorgen voor een ideaal microklimaat. In oktober is er veel mist, de zomers zijn warm en vochtig. De droge wijnen uit Tokaj hebben hoge zuren en karakteristieke geuren. Ze zijn geschikt voor jarenlange opleg. In Tokaj komt het voor dat de wijnen per perceel een totaal ander karakter hebben, omdat de bodem in dit gebied zo gevarieerd is.

Somló

Somló ligt ten westen van de Donau, ten noorden van het Balatonmeer. Het wijngebied is piepklein, ongeveer 830 ha groot, en het bestaat uit een basaltheuvel die als een grote bult uit het landschap oprijst. De bodem in Somló bestaat uit basalt-tufsteen die rijk is aan mineralen zoals kalium en magnesium. Het klimaat is er landelijk, en het waait er vaak. De zomers zijn hier wat koeler dan elders.

hegysomlDe wijnen die uit Somló komen zijn zeer mineralig, rijk aan zuren en extracten, hebben een zoutachtige toets en het alcoholgehalte is vrij hoog. Als er één wijn is waarin je het bodem van het gebied terugproeft, is dat de wijn uit Somló. Door het basalt hebben de wijnen een bijzonder aroma- en smaakpalet. In hun jeugd proef je vooral vuursteen, na een aantal jaren komen er animale geuren (zoals leer en stal) vrij. De wijnen ontwikkelen zich langzaam en ze ouderen ook langzaam. Over het algemeen worden ze op hout gerijpt. Over het algemeen zijn de wijnen die hiervandaan komen pas na 2 jaar op dronk. Ze moeten warmer gedronken worden dan andere witte wijnen en vooral belucht worden.

>>>> Door: Kati Bujdosó
>>>> Met dank aan: Adrienn Tóth en Csenge Vízi van Vinoport.hu
>>>> Een verslag van de Grote Furmint Proeverij
>>>> Meer over Hongaarse wijn, Nederlandstalig

..

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije