Hongarije moet accijns op pálinka aanpassen

Commerciële stokerijen zouden niet mogen worden vrijgesteld, ook al is die 50 liter voor eigen 'privégebruik'. Als de pálinka binnen het bedrijf gemaakt is, moet er volgens het Gerechtshof wel degelijk accijns betaald worden, al kan er korting gegeven worden tot maximaal 50% van de in Hongarije geldende accijns op gedestilleerd. Particulieren mogen wel tot 50 liter pálinka blijven stoken zonder daarover accijns te hoeven betalen, binnen de Europese wetgeving zijn daar geen specifieke bepalingen voor. De Hongaarse wet maakt het mogelijk dat voor eigen gebruik 50 liter tot 86% of 100 liter pálinka tot 43% gestookt mag worden, uit eigen fruit of daarvoor aangekochte pulp.
De Hongaarse regering versoepelde in 2010 de regels voor het stoken van pálinka en wil daarmee deze typische Hongaarse traditie in stand houden, maar ook de pálinkastokerijen ondersteunen. Particulieren mogen een deel van hun eigen gestookte pálinka verkopen. Gisteren heeft een woordvoerder van de Fidesz partij, Péter Hoppál, de nog te vormen nieuwe regering nu al opgeroepen een wet te maken waarmee het pálinka stoken in Hongarije nog beter beschermd wordt.
>>>> Bron: diverse media