Hongarije moet accijns op pálinka aanpassen
Dinsdag 15 april 2014 - Het Europese Gerechtshof heeft zich vorige week uitgesproken over de vrijstelling van accijns op pálinka die in Hongarije wordt gegeven aan destilleerderijen tot een maximale hoeveelheid van 50 liter. De Europese Commissie startte een inbreukprocedure in 2011 omdat Hongarije zich niet houdt aan de Europese regelgeving.
Commerciële stokerijen zouden niet mogen worden vrijgesteld, ook al is die 50 liter voor eigen 'privégebruik'. Als de pálinka binnen het bedrijf gemaakt is, moet er volgens het Gerechtshof wel degelijk accijns betaald worden, al kan er korting gegeven worden tot maximaal 50% van de in Hongarije geldende accijns op gedestilleerd. Particulieren mogen wel tot 50 liter pálinka blijven stoken zonder daarover accijns te hoeven betalen, binnen de Europese wetgeving zijn daar geen specifieke bepalingen voor. De Hongaarse wet maakt het mogelijk dat voor eigen gebruik 50 liter tot 86% of 100 liter pálinka tot 43% gestookt mag worden, uit eigen fruit of daarvoor aangekochte pulp.
De Hongaarse regering versoepelde in 2010 de regels voor het stoken van pálinka en wil daarmee deze typische Hongaarse traditie in stand houden, maar ook de pálinkastokerijen ondersteunen. Particulieren mogen een deel van hun eigen gestookte pálinka verkopen. Gisteren heeft een woordvoerder van de Fidesz partij, Péter Hoppál, de nog te vormen nieuwe regering nu al opgeroepen een wet te maken waarmee het pálinka stoken in Hongarije nog beter beschermd wordt.
>>>> Bron: diverse media
Commerciële stokerijen zouden niet mogen worden vrijgesteld, ook al is die 50 liter voor eigen 'privégebruik'. Als de pálinka binnen het bedrijf gemaakt is, moet er volgens het Gerechtshof wel degelijk accijns betaald worden, al kan er korting gegeven worden tot maximaal 50% van de in Hongarije geldende accijns op gedestilleerd. Particulieren mogen wel tot 50 liter pálinka blijven stoken zonder daarover accijns te hoeven betalen, binnen de Europese wetgeving zijn daar geen specifieke bepalingen voor. De Hongaarse wet maakt het mogelijk dat voor eigen gebruik 50 liter tot 86% of 100 liter pálinka tot 43% gestookt mag worden, uit eigen fruit of daarvoor aangekochte pulp.
De Hongaarse regering versoepelde in 2010 de regels voor het stoken van pálinka en wil daarmee deze typische Hongaarse traditie in stand houden, maar ook de pálinkastokerijen ondersteunen. Particulieren mogen een deel van hun eigen gestookte pálinka verkopen. Gisteren heeft een woordvoerder van de Fidesz partij, Péter Hoppál, de nog te vormen nieuwe regering nu al opgeroepen een wet te maken waarmee het pálinka stoken in Hongarije nog beter beschermd wordt.
>>>> Bron: diverse media