Conferentie over Hongarije en de Lage Landen
Dinsdag 21 oktober 2008 - De faculteit Nederlandse studies aan de Universiteit van Debrecen organiseert op 14 november 2008 een wetenschappelijke conferentie over de relaties tussen Hongarije en de Lage Landen.
Gedurende de loop van de geschiedenis waren er verschillende momenten van contact tussen de drie landen (Nederland, België en Hongarije) op het gebied van cultuur, literatuur en politiek. Er was zelfs een tijd dat politiek van grote mogendheden deze loop van gebeurtenissen zo wisten te sturen dat de drie landen in de zestiende eeuw door enkel één persoon aan elkaar werden gelinked: Maria van Habsburg, Maria van Hongarije.
De rol van de Protestante kerken groeide duidelijk na de verloren strijd in Mohács tegen de Turken en liep door tot ver in de daarop volgende eeuwen.
De pelgrimstochten van de zestiende tot de achtiende eeuw, de bevrijding van Hongaarse gallei-slaven bij Napels in 1676 door Michiel de Ruyter en de 'Kindertreinen na de Eerste Wereldoorlog zijn belangrijke gemeenschappelijke episoden. Ook 1956 met massa's vluchtelingen uit Hongarije naar Nederland en België is een belangrijk ijkpunt.
De conferentie is vooral gericht op de literaire relaties en de contactmomenten die belangrijke invloed hadden via Hongaarse en Nederlandse vertalingen van bepaalde werken. Maar ook de geschiedenis van literair werk, de persoonlijke relaties en de wederzijdse invloed op elkaar, zijn wezenlijk onderdeel van deze gezamenlijke geschiedenis.
Programma:
De dag wordt om 10.00 uur geopend door Dhr. Ronald Mollinger, ambassadeur van Nederland in Hongarije. Daarna zullen verschillende sprekers vanuit meerdere invalshoeken interessante lezingen verzorgen. In de middag wordt de gasten een lunch aangeboden.
Om 16.30 uur wordt de conferentie afgesloten.
Een gedetailleerd programma en alle informatie kunt u opvragen bij de faculteit Neerlandistiek.
Dhr. Gábor Pusztai / Universiteit Debrecen