Herdenking Michiel de Ruyter met film en Hongaarse ambassadeur
Dinsdag 3 februari 2015 - Vorig jaar was de Stichting Michiel de Ruyter genoodzaakt om de jaarlijkse herdenking in de Amsterdamse Nieuwe Kerk van de bevrijding van Hongaarse predikanten in 1676 door Michiel de Ruyter te verplaatsen naar een ander locatie. De herdenking vond toen plaats in het Rijksmuseum en misschien is daarmee wel een nieuwe traditie geboren, ook dit jaar is er voor een meer actieve plechtigheid gekozen op een andere locatie. Een avondvullend programma inclusief vertoning van de onlangs uitgekomen film 'Michiel de Ruyter' vindt plaats op 20 februari in Den Haag.
Programma vrijdag 20 februari, Bioscoop Pathé Buitenhof in Den Haag. Entrée: € 15,- (aanmelden en betalen zie gegevens onderaan).
> 17.30 inloop; drankje
> 18.00 welkom; vz. stichting Michiel de Ruyter; Frits de Ruyter de Wildt
> 18.05 speech; Hongaarse ambassadeur, mevr Orsolya Szijjártó
> 18.15 muziek; jazzkwintet marinierskapel
> 18.35 lezing; historicus KLTZE bd Jan Nuboer: Michiel's leven voor de film
> 18.50 speech; ntb
> 19.00 pauze; lichte maaltijd & muziek
> 19.30 aanvang film
> 22.00 einde programma
Aanmelden:
Maak € 15,- per persoon over naar NL30ABNA0642367582 t.n.v. Stichting de Ruyter o.v.v. "150220 en uw achternaam". (voor groepen volstaat één aanspreekpunt)
Er is plaats voor 400 personen. Via de website en facebook zal regelmatig een tussenstand doorgegeven worden van het aantal aanmeldingen.
Parkeren: De Pleingarage ligt op 5 minuten lopen afstand. Tram 1/17 brengen u nagenoeg voor de deur.
Kijkwijzer: De film heeft een rating 16+ meegekregen. Het meenemen van ligitimatie beveel ik sterk aan. Er zal gecontroleerd worden.
Sinds de jaren negentig komen jaarlijks in de maand februari Hongaren en Nederlanders samen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Bij het graf van Michiel de Ruyter herdenken ze dan de bevrijding van 26 Hongaarse predikanten die als slaven op de galeien van de Spaanse oorlogsvloot op de Middelandse Zee gevangen zaten. De Ruyter wist in opdracht van de Nederlandse Staten-Generaal te onderhandelen met de Spanjaarden en op 11 februari 1676 kwamen de predikanten vrij.
Nederland en Hongarije hebben al sinds de reformatie nauwe banden. Vele Hongaarse protestanten kwamen vanaf het begin van de zeventiende eeuw in Nederland studeren en Nederlandse predikanten trokken naar Hongarije en Transsylvanië om daar contacten op te bouwen. Het is dus niet verwonderlijk dat het protestante Nederland later in die zeventiende eeuw te hulp schoot om deze laatste overlevenden, de katholieke Habsburgers hadden in 1674 al honderden predikanten ter dood veroordeeld, vrij te krijgen. Een van de belangrijkste centra van het Hongaarse protestantisme toen en nu is de stad Debrecen, daar staat ook een monument voor Michiel De Ruyter.