• Home
  • Overigen
  • Samenleving

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Symposium over kerkelijke banden Hongarije en Nederland

prgr-utrDonderdag 22 november 2012 - Op 1 december aanstaande vindt in Utrecht een bijzonder symposium plaats over de kerkelijke banden tussen Nederland en Hongarije. Dan wordt ook herdacht dat 290 jaar geleden voor het eerst Hongaarstalige kerkdiensten werden gehouden in Utrecht. Op het symposium zullen vijf sprekers ingaan op de intensieve band die tussen Nederland en Hongarije al in het begin van de zeventiende eeuw onstond en nog steeds bestaat.

Niet alleen in Utrecht, maar in heel Nederland zijn er nog sporen terug te vinden van de vele Hongaarse studenten, de peregrinatio hungarica, die in de zeventiende en achttiende eeuw in Nederland kwamen studeren. De verschillende plaquettes in het land, de documenten, brieven en boeken in verschillende bibliotheken, het Admiraal de Ruyterfonds, de nakomelingen van de Hongaren die met de kindertreinen naar Nederland kwamen, de hulptransporten naar Hongarije en Roemenië vanaf eind jaren tachtig en zelfs de Hongaarse kleedjes die je in Nederlandse kerken tegen kunt komen, alles is terug te voeren op de band tussen Hongaarse en Nederlandse protestanten die werd ingezet toen in 1623 de eerste groep Hongaarse studenten naar Nederland kwam.

Vanuit verschillende invalshoeken zal op dit symposium, dat georganiseerd wordt de Stichting Protestants Christelijke Geestelijke Verzorging voor Hongaren in Nederland en de Vakgroep Nederlands van de Universiteit Debrecen, een goed beeld worden neergezet van onze al bijna vierhonderd jaar durende gezamenlijke geschiedenis.

Het symposium vindt plaats op zaterdag 1 december 2012 in de Unie van Utrechtzaal aan het Domplein 29. De zaal is open vanaf 14.00 uur.

Tot en met 2 december loopt er ook een tentoonstelling in de Domkerk, zie: Hongaarse Bijbels & grafisch werk van Béla Gy. Szabó

 

PROGRAMMA:

14.30 uur Welkomstwoord: Gyula Sümeghy, ambassadeur van Hongarije

Lezingen:

14.40 uur Ferenc Postma: De Hongaren en het onderwijs aan de Universiteit te Franeker

15.00 uur Réka Bozzay: Het alledaagse leven van Hongaarse peregrini in Nederland in de vroegmoderne tijd

15.20 uur Péter Eredics: Sporen van de peregrinatio hungarica in de vroegmoderne tijd

15.40 uur Márti Tüski: De 'Hongaarse' Kerk in Nederland

16.00 uur Lucius W. de Graaff: Hongaarse kleedjes in Hollandse kerken

16.20 uur Afsluiting

Dagvoorzitter: Gábor Pusztai

 

Ferenc Postma:

De Hongaren en het onderwijs aan de Universiteit te Franeker

Na de val en de verwoesting van Heidelberg op 6 september 1622 kwamen de eerste groepen protestantse studenten uit Hongarije en Zevenburgen langzaam maar zeker richting de Noordelijke Nederlanden. Omdat zij in Hongarije zelf geen mogelijkheid hadden aan een eigen protestantse universiteit te studeren, waren ze voor hun verdere studie aangewezen op universiteiten in het buitenland. Ze studeerden meestal filosofie, theologie en/of medicijnen.

Réka Bozzay:

Het alledaagse leven van Hongaarse peregrini in Nederland in de vroegmoderne tijd

Bij een onderzoek naar Hongaars-Nederlandse betrekkingen in de vroegmoderne tijd komt men het onderwerp van de peregrinatio academica onvermijdelijk tegen. Dit kan vanuit verschillende perspectieven worden onderzocht. In mijn lezing spreek ik over het dagelijkse leven van Hongaarse studenten tijdens hun studie in Nederland in de vroegmoderne tijd.

Péter Eredics:

Sporen van de peregrinatio hungarica in de vroegmoderne tijd

De reformatie heeft in Hongarije rond het midden van de 16e eeuw veel terrein gewonnen. Door het ontbreken van een eigen protestantse universiteit was de theologische vorming van de aankomende Hongaarse dominees, op wier schouders het leeuwendeel van de verspreiding van het geloof rustte, in het westelijk deel van Europa noodzakelijk.

Márti Tüski:

De 'Hongaarse' Kerk in Nederland

Wij gedenken dat Hongaren naar Nederland kwamen, doelgericht, om kennis op te doen. Wij gedenken ook dat deze Hongaren een eigen sociaal-kerkelijk leven mochten leiden binnen de vrijheid die Nederland bood. Nederland is hierin uniek. Wat bij dit gedenken uitgesproken moet worden is, dat Hongaren na hun studie altijd terugkeerden naar hun moederland om hun opgedane kennis daar tot zegen te laten worden. Peregrineren naar Nederland en weer terug.

Lucius W. de Graaff:

Hongaarse kleedjes in Hollandse kerken

Wanneer ik voor een preekbeurt in een andere gemeente kom, zie ik regelmatig een nHongaars kleedje aan de wand van de hal of de consistorie. In de meeste gevallen is er een tekst uit de bijbel op het kleedje geborduurd. Een favoriete tekst is Romeinen 8, 31b: "Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?" Het zijn de woorden die ook staan in het kerkzegel van de Hongaars Gereformeerde Kerk.

 

Een verslag van het symposium leest u op:

>>>> Reformatorisch Dagblad - Herdenking van Hongaarstalige kerkdiensten in Utrechtse Academiegebouw

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije