Zevende, tevens laatste brief: 'Wat staat er op stapel?'
Met de gemeenteraadsverkiezingen komende herfst voor ogen zal de nieuwe regering spectaculair willen beginnen. Maatregelen die erop gericht zijn het vertrouwen van de kiezer te behouden hebben voorrang.
Als eerste daad zal de formatie van het nieuwe kabinet slechts enkele dagen duren, daarmee aangevend dat de problemen voortvarend worden aangepakt. De lijst van het sterk afgeslankte aantal ministers (maximaal 7) is nu al rond. Naar het zich laat aanzien zijn de nieuwe bewindslieden ervaren gezaghebbende mensen die in beginsel de functies aanvaarden om daadwerkelijk veranderingen door te voeren en er niet voor terug deinzen om daarbij impopulaire maatregelen te nemen als dat nodig is en zullen zij daarna in de consolidatieperiode het bewind aan anderen over laten. Met andere woorden, het zijn geen politieke carrièristen!
Vervangen en hervormen
In Hongarije wordt de complete top van een ministerie na de verkiezingen vervangen als een andere politieke combinatie het regeren overneemt. En de lijst van aantredende staatssecretarissen en nieuwe secretarissen-generaal (in Hongarije noemt men deze functionarissen administratieve secretarissen) van de departementen is ook al rond.
Staatkundige hervormingen zullen niet lang op zich laten wachten. Het aantal parlementszetels wordt van 386 naar circa 200 teruggebracht. Het beperken van het aantal politici is een populaire operatie en oogt goed in de media. Ook gemeenteraden zullen sterk worden ingekrompen. De bestuurlijke indeling wordt veel meer op de regio's afgestemd. Een regio zal een samenhangende groep gemeenten omvatten. Nu zijn er meer dan 3000 gemeenten en negentien provincies en daarbij nog eens de hoofdstad als aparte bestuurseenheden.
Orbán wenst zich ook verantwoordelijk te voelen voor de Hongaren die leven in de landen om Hongarije heen. Het gaat hierbij om meer dan 2,5 miljoen mensen. Om dit te onderstrepen zal het mogelijk worden voor deze mensen om te opteren voor de Hongaarse nationaliteit, eigenlijk naar het model van Roemenië (ten aanzien van de in Moldavië levende Roemenen) en Servië (ten aanzien van de Serviërs die na het uiteenvallen van voormalig Joegoslavië in andere landen zijn terechtgekomen). Op individuele basis wordt aan deze mensen dus een dubbele nationaliteit aangeboden. Hiermee wordt rechtgezet wat in 2004 mis ging bij het referendum over de dubbele nationaliteit voor Hongaren in het buitenland. Weliswaar was de meerderheid van de kiezers er toen voor, maar de opkomst was te laag om de uitslag geldig te laten zijn. De MSzP keerde zich toen furieus tegen de doelstelling van het referendum.
Nieuwe bezems vegen schoon
Op economisch terrein wordt zwaar ingezet op het stimuleren van het midden- en kleinbedrijf en op belastingverlagingen in 2010 met als doel om in acht jaar tijd 10% belastingverlaging door te voeren. Een werkgelegenheidsprogramma zal worden opgestart met als doel het scheppen van 1 miljoen arbeidsplaatsen in tien jaar. Corruptie en bureaucratie zullen flink worden aangepakt. Ook smaakmakende corruptieschandalen die onder de huidige regering van overheidswege zijn gepleegd zullen juridisch worden aangepakt. Rechts- en ordehandhaving krijgen prioriteit. Reeds in de eerste dagen van de nieuwe regering zal men een groot aantal nieuwe politieposten openen in gebieden waar eigenrichting door afwezigheid van de politie hand over hand toenam. De gezondheidszorg, het onderwijs, de pensioenen en de sociale zekerheid zullen drastisch worden hervormd.
Het belooft een spannende tijd te worden. Hongarije zal ongetwijfeld een poging doen om de verloren tijd in te halen. Die inhaaloperatie is hard nodig wil men de weg naar aansluiting bij Europa weer terugvinden. In 1990, ruim twintig jaar geleden, dacht men er snel bij te kunnen komen. De instituties, de rechtsstaat, het democratisch bestel, de vrije markt economie zijn toen in een rap tempo in de steigers gezet. De noodzakelijke mentaliteitsveranderingen en vernieuwingen kwamen toen niet tot stand. Nu, twintig jaar later, heerst het besef - zeker bij de politieke elite die nu aan de macht is gekomen - dat het anders moet. Eerst zal men nog door een diep dal gaan. Maar wie niet waagt, die niet wint. Het is zeker de moeite waard om de radicale veranderingen die op stapel staan met hoop aan te gaan.
Victor Orbán, fanatiek voetballiefhebber die ook zelf deze tak van sport nog steeds beoefent, eindigt zijn meeste toespraken met "Hajrá Magyarok, hajrá Magyarország", wat betekent "hup Hongaren, hup Hongarije". Hopelijk zal hij zijn supporters, die nu zo talrijk zijn, blijvend tot daden weten te inspireren.
>>>> Door: | Dzsingisz Gábor |
>>>> Boedapest, | 27 april 2010 |