• Home

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

President Schmitt werkt lekker mee

SchmittDonderdag 12 augustus 2010 - Pál Schmitt, de op 6 augustus aangetreden nieuwe president van Hongarije, heeft alle aan hem voorgelegde wetsvoorstellen die in de afgelopen maanden in het parlement zijn aangenomen, goedgekeurd en ondertekend. Hij verklaarde op een persconferentie geen grondwettelijke bezwaren te hebben kunnen vinden. Schmitt heeft woensdag ook op uitnodiging van premier Viktor Orbán deelgenomen aan een zitting van het kabinet. Hij wil dit elk half jaar gaan doen.

Verder wil hij nauw gaan samenwerken met een aantal ministers. Dit onder meer met die van Buitenlandse Zaken, Defensie en Nationale 'Krachtbronnen' ('Erőforrás' is in politieke context lastig te vertalen. Vrij vertaald kan Miklós Réthelyi de Minister van Samenleving genoemd worden). Deze minister houdt zich bezig met onder meer het beschermen van de Hongaarse taal, jeugd en opvoeding. Schmitt voegde er aan toe dat tijdens de kabinetszitting de wens is uitgesproken dat Hongarije een goed voorzitterschap van de Europese Unie wil voeren volgend jaar. Hongarije is vanaf 1 januari voor een half jaar voorzitter van de EU.

Kamerlid Gábor Simon, van de socialistische partij MSZP. heeft in een persverklaring de deelname van Schmitt aan de kabinetszitting van woensdag veroordeeld. De president van de republiek is er om als onafhankelijk persoon het land te vertegenwoordigen. Zijn voorganger Sólyom deed dit soort van acties juist niet om eventuele twijfel over zijn onafhankelijkheid te voorkomen. Deze samenwerking van Schmitt en Orbán laat zien dat de president nu tot de uitvoerende macht behoort, en niet tot de controlerende. Volgens een artikel in de grondwet van 1991 mag een president niet betrokken zijn bij de uitvoerende macht. Simon heeft Schmitt gevraagd zich te richten op zijn taak als president, het land te vertegenwoordigen als onafhankelijk persoon en zich niet te verbinden aan de uitvoerende macht, aldus de persverklaring.

>>>> Bron: MTI
>>>> Tds

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije