Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Slowakijke doet toenadering tot Hongarije

dzurindaDonderdag 2 september 2010 - "We moeten meer naar de toekomst dan naar het verleden kijken", aldus Mikulas Dzurinda, de nieuwe Slowaakse Minister van Buitenlandse Zaken. "De nieuwe Slowaakse regering wil er actief voor gaan zorgen dat de spanningen met buurland Hongarije na een lange tijd van diplomatieke schermutselingen zullen afnemen." Dzurinda zei dit vorige week in een gesprek met het Duitse persbureau DPS.

"Het vertrouwen is aan beide kanten beschadigd toen het Hongaarse parlement voor deze zomer een wet aannam die de Hongaarse minderheid in Slowakije het recht op dubbele nationaliteit geeft, zonder dat daarover eerst werd overlegd met Bratislava." Toch beschuldigde hij de vorige Slowaakse regering onder leiding van premier Robert Fico ervan dat die meteen daarop een wet aannam waardoor de Hongaren die voor die dubbele nationaliteit kiezen hun Slowaakse paspoort afgenomen kan worden. Deze wet zal worden aangepast, beloofde Dzurinda.

De Slowaakse taalwet, die beperkingen oplegt aan het gebruik van de Hongaarse taal door de daar wonende Hongaarse minderheid, wordt volgens zeggen ook op een aantal onderdelen aangepast. Deze wet was ook al ingesteld door de vorige regering van premier Robert Fico. Over de geldboetes op het overtreden van de taalwet zei Dzurinda: "dat was geen goede zet van Slowakije." Eerder had de nieuwe Slowaakse Minister van Cultuur Krajcer al aangegeven dat de taalwet moet worden aangepast.

iveta-radicovaDe spanningen tussen de twee landen lijken dus iets af te nemen nu er een nieuwe regering in Slowakije is aangetreden. Volgens premier Iveta Radicova in een interview met het Duitste 'Die Welt' is er in de laatste vier jaar een spanning tussen de twee landen opgebouwd met aan beide zijden van de Donau slechts monologen, die nog werden aangescherpt door de media. Maar de strijd is nog zeker niet gestreden. Hoewel Radicova in het interview liet weten dat de wet over het ontnemen van paspoorten aan burgers die een dubbele nationaliteit aannemen zeker moet worden veranderd, zal er volgens haar naar een vorm gezocht worden die de Hongaarse wet op Slowaaks gebied ongeldig maakt. En daarmee kan Slowakije dan via een omweg de Hongaarse regering toch een hak zetten. "Het voor ons voldoende als we de uitvoering van die Hongaarse wet buiten hun grenzen op ons grondgebied tegen kunnen houden", aldus Radicova. "En hoewel Viktor Orbán het er niet mee eens zal zijn, hij moet begrijpen dat wij moeten reageren. Aan Hongarije is het nu de tijd om wetten aan de internationale regels te toetsen. De dubbele nationaliteit is geen probleem voor ons, daar hebben wij zelf ook in meerdere landen mee te maken, maar dan wel altijd in overeenstemming met de internationale normen."

In de Hongaarse krant 'Magyar Hírlap' van 1 september viel trouwens een iets minder toenaderende uitspraak van Dzurinda te lezen, hoewel los van de context en compleet uit zijn verband gerukt. Een trucje waarvan de redactie van deze krant graag gebruik van maakt. Dzurinda zei dit: "Over wat voor een dubbele nationaliteit spreken we hier eigenlijk, als mensen die al vijftig jaar in Slowakije leven en ook niet willen vertrekken, de Hongaarse nationaliteit gaan krijgen?" Daar voegde hij aan toe dat volgens hem de Hongaarse stap net zo slecht is als die in andere Europese landen waar ze dat doen, zoals bijvoorbeeld Roemeniё in Moldaviё dat doet met de daar wonende Roemenen. Aldus 'Magyar Hírlap'.

Er zal nog veel water door de Donau stromen voor de twee landen elkaar recht hartelijk de hand zullen schudden en addertjes zitten overal onder het gras. En dat groeit heel hoog daar aan beide oevers van de Donau.

>>>>  TdS

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije