Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Fidesz-KDNP grote meerderheid in hele land

fidesz-kdnpMaandag 4 oktober 2010 - Bij de lokale verkiezingen in Hongarije gisteren heeft de regerende partij Fidesz wederom een grote zege behaald. In alle provincieraden heeft de coalitie Fidesz-KDNP nu de meerderheid. Na de verkiezingen van 2006 was er nog één provincie MSZP (Heves) over, nu is ook die provincie overgestapt naar de Fidesz.

Ook in de gemeenteraden heeft Fidesz-KNDP de overhand, hoewel daar wel degelijk meer verschil is in de stemverhoudingen. Wat de burgemeesters betreft zijn er namelijk ook veel onafhankelijke kandidaten en een aantal MSZP burgemeesters verkozen. Kleinere gemeentes kiezen vaak onafhankelijke burgemeesters. Daar geldt minder de politieke keuze maar meer de persoonlijke banden die in de loop der jaren zijn opgebouwd. Zo werd in Ivád de al zittende burgemeester Gábor Ivády, die nu voor de LMP uitkwam, zowel de oude als nieuwe burgemeester. In Tiszavasvári is de eerste Jobbik burgemeester van Hongarije gekozen. In bijna alle provincies in het oosten en noordoosten van Hongarije heeft Jobbik flink veel stemmen gehaald, vaak meer dan de MSZP. West-Hongarije koos minder vaak voor Jobbik.

Met het burgemeesterschap van István Tárlos voor de hele stad heeft Fidesz-KDNP nu ook die cruciale post in handen. Het is voor het eerst dat er een rechtse burgemeester in Boedapest is. In Boedapest krijgen bijna alle stadsdistricten, op een drietal na, een Fidesz-KDNP burgemeester.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije