Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Budapest & Bratislava zoeken consensus

magyar_szlovakWoensdag 6 oktober 2010 - De Hongaarse en de Slowaakse Minsters van Buitenlandse zaken zullen als er een probleem of geschil dreigt tussen de twee landen, zo snel als mogelijk daarover met elkaar in gesprek gaan en elkaar van elke stap in het diplomatieke proces op de hoogte houden. Op de persconferentie na afloop van hun treffen eind september in Boedapest, verklaarde Minister Mikulas Dzurinda dat Slowakije een goede en sterke relatie met Hongarije wil.

Sinds de nieuwe Slowaakse regering deze zomer is aangetreden is er met flinke stappen een ontspanning in de relatie tussen de twee landen bereikt. De vorige regering in Slowakije heeft nogal drastische maatregelen genomen om de Hongaarse minderheden in het land het leven lastiger te maken. De nieuwe regering draait echter deels wetten van toen terug of zwakt ze danig af. Voor Hongarije is dat het signaal om zelf ook weer ontspannen met de Slowaken aan tafel te gaan zitten.

De twee ministers bespraken de actuele zaken en ondertekenden een overeenkomst met betrekking tot Hongaars-Slowaakse visa. Natuurlijk werd uitgebreid gesproken over de Slowaakse taalwet. Daarin komen een aantal aanpassingen, maar de wet wordt niet geheel afgeschaft. De Hongaarse Minister van Buitenlandse Zaken, János Martonyi beschouwt dit als een stap in de goede richting. Mikulas Dzsurinda heeft beloofd dat Slowakije bij elke stap met betrekking tot de komende wijzigingen in de 'taalwet' ze Hongarije zullen betrekken in het proces.

Zo zal binnenkort in Slowaakse gemeenten waar 20% van de bevolking uit een minderheid bestaat, in dit geval Hongaren, ook de taal van die minderheid gebruikt kunnen worden in vergaderingen van organisaties. In ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen kan ook die taal gebruikt worden, mits men elkaar verstaat. Hoewel privépersonen bij overtreding van de taalwet niet meer kunnen beboet, kunnen staatsinstellingen en overheden nog wel worden beboet als zij de wet overtreden. De boete kan worden opgelegd als een overheidsinstantie bijvoorbeeld met het gebruik van de andere taal de gezondheid, veiligheid of bezit in gevaar brengt. Die boete zal vanaf januari 2011 verlaagd worden van € 5000,- naar € 2500,-.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije