Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Fidesz en MSZP akkoord voor Boedapest

varoshaza-aWoensdag 13 oktober 2010 - De nieuwe burgemeester van Boedapest, István Tarlós (Fidesz) en zijn tegenkandidaat in de verkiezingen Csaba Horváth (MSZP) hebben een politiek akkoord gesloten. Het akkoord bevat afspraken over de zetelverhouding in de gemeenteraad en hoe MSZP als oppositiepartij delen van haar partijprogram, zoals het plan 'Groen Boedapest', in beleid om kan zetten.

Csaba Horváth had voorafgaand aan de verkiezingen van 3 oktober op een bijeenkomst over Roma in Boedapest aangegeven dat als hij burgemeester zou worden, hij met drie partijen wel rond de tafel zou gaan zitten maar vooral niet met de vierde, de Jobbik. Over samenwerking met István Tarlós zei hij: "We zullen de politieke moeilijkheden tussen ons eerst moeten zuiveren". Dat het anders voor Horváth gelopen is met de verkiezingen weten we nu. De coalitie Fidesz-KDNP heeft niet alleen in het hele land, maar ook in de hoofdstad overweldigend gewonnen. In kleinere dorpen zijn veel onafhankelijke kandidaten burgemeester geworden, in Boedapest komen in alle stadsdistricten, op twee na, Fidesz-KDNP mensen op die post.

Maar MSZP heeft het wat de hoofdstad betreft niet al te slecht gedaan, de partij is niet helemaal weggevaagd. Reden daarvoor kan zijn dat er in de hoofdstad toch nog een grote aanhang is, in sommige stadsdistricten zelfs meer dan Fidesz-kiezers. In de gemeenteaard heeft de coalitie Fidesz-KDNP 17 zetels, MSZP 10, de LMP en Jobbik hebben er beide 3. Dat Horváth op die bijeenkomst nog de mogelijkheid inbouwde om met Tarlós aan tafel te kunnen zitten, was slim. Hoewel hij zich tegelijkertijd niet mals uitliet over zijn tegen-kandidaat, door met in de media wel vaker gehoorde uitspraken te komen als: "Tarlós is homofoob, hij heeft een rare houding naar de Roma toe, hij steunt stilzwijgend het buitensluiten van minderheden en hij wil zijn cultuur, zijn eigen smaak (of gebrek eraan) opdringen aan mensen".

Horváth deed deze uitspraken tijdens dat symposium met als thema 'Cigányok Budapestért - Budapest a cigányokért!' (Zigeuners voor Boedapest - Boedapest voor de zigeuners!) dat werd georganiseerd door een aantal belangrijke Roma-organisaties. "Zonder Romá kan Boedapest geen verenigde en succesvolle stad zijn", verklaarde Csaba Horváth. Een uitspraak die niet iedereen zal hebben aangesproken. Of het louter uit tolerante menslievendheid kwam? MSZP heeft veel kiezers onder de Roma, het zal vooral een pragmatische verkiezingsleuze geweest zijn. Tarlós zelf kwam ondanks dat hij uitgenodigd was niet naar het symposium. Volgens zijn perswoordvoerder omdat hij er kritiek op had dat behalve Horváth en hij, de kandidaat-burgemeesters van LMP en Jobbik niet waren uitgenodigd. Of dat de echte reden was blijft gissen, Tarlós kwam bij andere debatten ook niet altijd opdagen. Vaak is zwijgen goud en spreken zilver. De handen branden aan een heikel thema als de Roma dat kon Fidesz zich niet permiteren, de Jobbik partij liep anders met een deel van hun stemmen weg. Horváth is in ieder geval blij met zijn zilver maar of MSZP een sterke oppositie zal kunnen voeren is niet zeker. De twee partijen met brons, LMP en Jobbik, werken namelijk niet zo graag samen met MSZP. Maar met de Fidesz blijkt er dus ook wel te praten, en nu mag Horváth de tweede man van Boedapest spelen.

Gerelateerde artikelen

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije