Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Roemeniё eens met Hongaars dubbel paspoort

pas-aWoensdag 20 oktober 2010 - In een ontmoeting met de Hongaarse president Pál Schmitt heeft de Roemeense president Traian Basescu gezegd geen bezwaren te hebben tegen het dubbel staatsburgerschap voor Hongaren in Roemeniё omdat het land een zelfde soort van maatstaven hanteert.

Ethnische Hongaren die buiten Hongarije wonen krijgen vanaf 1 januari 2011 het recht om naast de nationaliteit van het land waarin zij wonen, ook het Hongaars staatsburgerschap aan te vragen. Dit maakt het voor hen onder meer gemakkelijker om in Hongarije te gaan werken en studeren, stemrecht in Hongarije verkrijgen zij echter niet.

De in de afgelopen zomer van kracht geworden nieuwe wet op de dubbele nationaliteit maakte nogal veel diplomatiek lawaai los, vooral met Slowakije waar de grootste Hongaarse minderheid woont buiten Hongarije. Door het toenmalige Slowaakse parlement is er vrijwel direct een wet aangenomen waarmee het mogelijk werd om aan Hongaren die de dubbele nationaliteit zouden aannemen, de Slowaakse te ontnemen. Slowakije, met een nieuwe regering die eind zomer aantrad, en Hongarije zijn nu in wat rustiger diplomatiek vaarwater beland en er wordt verder onderhandeld.

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije