Nederlandstalige Boekendag 2015: Waarom lezen we eigenlijk nog?
Woensdag 15 april 2015 - Op zaterdag 25 april staat de deur van Kelet Kávézó in Boedapest open voor iedereen die rond wil snuffelen op de Boekenmarkt en deel wil nemen aan het Nederlandstalige programma. Bouke Billiet, Elisabeth van Nimwegen en Tommy Wieringa, deze drie auteurs komen spreken op de Boekendag Boedapest! Ter afsluiting is er een jazzconcert door de in Boedapest wonende Hans van Vliet samen met Péter Román en de bij leven al legendarische András Wahorn! Iedereen is welkom, toegang gratis.
Om 11 uur gaat de Boekenmarkt van start en om 12 uur beginnen we met het forum & debat over de vraag: 'Hoe ziet de ideale studie Nederlands eruit?' Studeer je deze taal bijvoorbeeld om sneller een baan te vinden, of omdat je die juist wetenschappelijk wilt benaderen? Een vakkundig panel bestaande uit Titia Govaert, Zsuzsanna Lénárt, Martine Bijvoet, Veronika Mathé, Nikolett Tar-Pálfi, Zsófia Antal en Jaap Faber zullen samen met studenten Nederlands en het publiek proberen tot een antwoord te komen.
De Vlaamse schrijver Bouke Billiet, voor wie naar de Boekendag 2013 kwam al bekend, en de Nederlandse schrijfster en actrice Elisabeth van Nimwegen zijn ook in Boedapest. Zij zullen op het European First Novel Festival in het Millenáris Park deelnemen aan het programma, maar komen ook naar de Boekendag! Van Bouke Billiet kwam vorig jaar zijn eerste boek In de naam van Tienkamelen uit en van Elisabeth van Nimwegen verscheen haar debuutroman De smaak van ijzer. Om 14 uur zitten we samen met hen rond de tafel om eens goed in te gaan op de stelling: 'Waarom lezen we eigenlijk nog?'
De Nederlandse schrijver Tommy Wieringa is een van gasten op het International Book Festival in Boedapest dit weekend - met meteen twee in het Hongaars vertaalde boeken. 'Een mooie jonge vrouw' was het boekenweekgeschenk van vorig jaar in Nederland, en zijn roman 'Dit zijn de namen' kwam onlangs uit in Hongarije onder de titel 'Ezek az ő neveik'. Tommy Wieringa komt ook naar de Boekendag! Vertaler Szabolcs Wekerle voert dan een vraaggesprek met Wieringa over het ouder worden - een vaak voorkomend thema in zijn romans -, over woorden en uitdrukkingen uit Drenthe en over zijn plaats binnen de Nederlandse literatuur.
En natuurlijk is er in de namiddag weer een quiz. Dit jaar gaat die over muziek uit Nederland en Vlaanderen. Kom ook en doe mee!
Om 18.00 uur gaan we de Boekenmarkt afbreken, maar iedereen is daarna ook van harte welkom om te borrelen en te feesten, want om 20.00 uur treden de jazzmuzikanten Hans van Vliet, Péter Román en de bij leven al legendarische András Wahorn op.
Programma: (wijzigingen voorbehouden)
11.00 – 18.00 Boekenmarkt
12.00 – 13.30 Forum & Debat: De ideale studie Nederlands, hoe ziet die eruit?
14.00 – 14.45 Rondetafelgesprek: Waarom lezen we eigenlijk nog? Met Bouke Billiet en Elisabeth van Nimwegen
15.30 – 16.15 Gesprek met Tommy Wieringa
16.45 – 17.45 Muziekquiz
20.00 – Jazz met Hans van Vliet, Péter Román & András Wahorn
Elisabeth van Nimwegen (1976) studeerde in 2001 af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ze richtte met een jaargenoot een eigen gezelschap op waarmee ze locatievoorstellingen maakte en speelde freelance bij verschillende toneelgezelschappen. Ook was ze te zien in tv-series als De troon, Deadline en Annie M.G. In 2007 maakte ze de overstap naar televisie en werkt een aantal jaren als verslaggever bij de Vara. De smaak van ijzer is haar debuut.
Bouke Billiet (Gent, 1981) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent. In de naam van TienKamelen is zijn romandebuut. Het vertelt het verhaal van een zoektocht naar identiteit en volwassenheid. Met humor en genegenheid schetst Bouke Billiet de kleurrijke personages. Het zijn buitenstaanders, mensen die te maken krijgen met de vele vormen van uitsluiting in onze samenleving, van onze eigen grootouders tot de onbekenden die we illegalen noemen. In de naam van TienKamelen werd genomineerd voor de Bronzen Uil.
Locatie: Kelet Kávézó is te vinden aan de Bartók Béla út 29 in Boedapest. Vanaf Gellért tér een stukje lopen of één halte met de tram. Gratis toegang. Facebook: Boekendag Boedapest
Deze Nederlandstalige Boekendag wordt mogelijk gemaakt door: Hongarije Vandaag, de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering, de Nederlandse Ambassade in Hongarije, Kelet Kávézó és Galéria en Tulipán Gyermekkert Óvoda.