Debuutschrijvers op de Boekendag in Boedapest
Zaterdag 20 april 2019 - Op de komende Nederlandstalige Boekendag op 27 april in Boedapest hebben we twee debuutschrijvers te gast. Uit Nederland komt Rinske Hillen en uit Vlaanderen Bert Moerman. Beiden waren genomineerd voor de Bronzen Uil en Rinske Hillen won de ANV Debutantenprijs 2017. Aan het eind van de middag gaan Jelle Zoon en Jaap Faber met hen in gesprek.
Rinske Hillen (1975) is filosofe en ze studeerde wijsbegeerte in Amsterdam en Cambridge en rechten in Utrecht. Ze wilde van jongs af aan al verhalen schrijven, werkte in de journalistiek, maakte interviews en schreef levensverhalen van mensen die op sterven lagen. Maar het duurde nog lang voor ze zich echt aan een roman kon zetten. Volgens recensenten en lezers is haar late debuut Houtrot dat uitkwam bij Singel Uitgeverijen het wachten meer dan waard geweest.
Houtrot is geïnspireerd op de waargebeurde geschiedenis van een grachtenpand in Amsterdam. Het is een filosofische roman over schuld, verraad en familieloyaliteit. In haar strak gecomponeerde plot ontrolt het verhaal zich in drie dagen tot een puinhoop. Volgens de vakjury: ‘een even groteske als fijngevoelig drama over een huiseigenaar omringd door verdrietige vrouwen in een grachtenpand dat zich uiteindelijk tot het ware hoofdpersonage ontpopt’.
De Groene Amsterdammer: `Wat Houtrot tot een solide debuut maakt is dat Hillen het de lezer tot de laatste pagina niet gemakkelijk maakt. De verschillende gedachtestromen geven vaak informatie die niet op elkaar aansluit, verklaringen die elkaar tegenspreken. Bij Hillen viert subjectiviteit hoogtij, waardoor haar personages bijzonder menselijk uit de verf komen: ze hebben goede en slechte kanten, maar de schrijver voelt gelukkig nooit de noodzaak om eindoordelen te vellen of af te straffen – de lezer is vrij zich in ieder personage in te leven.`
In september dit jaar komt haar volgende roman uit getiteld Mannenmaal.
Bert Moerman (1987) groeide op in Zuienkerke in West-Vlaanderen. In 2016 ging hij voor een jaar naar New York om daar zijn eerste roman te schrijven. Niet dat het iets uitmaakt, Uitgeverij Polis, werd in 2018 genomineerd voor de Bronzen Uil. Uit BLVRD Magazine: Niet dat het iets uitmaakt zou er trouwens ook nooit geweest zijn als hij niet naar New York zou zijn getrokken, daar is Bert heel erg zeker van. “In New York zijn er heel veel mensen, maar eigenlijk voel je je daar heel alleen. En ik had dat wel nodig.”
New York is voor Bert de stad der steden, samen met Parijs. Je kunt die steden niet vergelijken met Gent, Antwerpen of Amsterdam, die precies tweederangs stadjes zijn. New York staat daar helemaal boven. Hét van het. “Voor mij is New York de plaats waar iemand naar wegvlucht. Het is een plaats die niet z’n eigen kleine probleem is, maar die meer is dan dat.” Bert Moerman keerde terug naar België en is daar nu artistiek directeur van muziekcentrum Trix in Antwerpen.
Niet dat het iets uitmaakt handelt over het leven dat een aaneenschakeling van keuzes is die niet gemaakt worden. Althans voor het hoofdpersonage. Deze man, succesvol redacteur bij een uitgeverij, woont samen met een vrouw op wie hij niet verliefd is. Maar wat als de mogelijkheden plots eindeloos worden en de vraag wat hij wil van zijn leven zich opdringt? Zal alles beter worden als hij wegvlucht van de alledaagsheid? Tzum Literair Blog: ‘Het stuk taart kun je ontwijken, maar de vuist niet.’ De trefzekerheid waarmee Bert Moerman zijn debuutroman opent, weet hij een heel boek lang vast te houden.
Aanvang gesprek, onder voorbehoud: 16.30 uur in Kelet Kávézo, Budapest 1114 Bartók Béla út 29.
Voor meer informatie kijk op FB Boekendag Boedapest.
De Nederlandstalige Boekendag begint om 12.00 uur. Iedereen is welkom, entree is gratis.