Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Film van Judit Elek uit 1969: A Sziget a szárazföldön

IFFRszigetaszarazfoldon posterVrijdag 21 januari 2022 - Ook dit jaar is op het International Film Festival Rotterdam weer een Hongaarse film te zien. Vanaf 26 januari t/m 7 februari worden er tientallen internationale nieuwe en oude films online vertoond. De film Sziget a szárazföldön / The Lady from Constantinople valt op het festival binnen de rubriek Cinema Regained, waarin nog een aantal oudere films uit verschillende landen zijn te bekijken.

 

 

IFFRSzigetaszarazfoldon Judit Eleks speelfilmdebuut bevat nauwelijks een verhaal. We brengen gewoon wat tijd door met een eenzame oudere vrouw die verhuist en door de stad dwaalt. Maar hoe rijk is deze film wel niet, als ze steeds weer in vreemde, ongemakkelijke en zelf surrealistische situaties belandt, zoals een begrafenis op een dak en een spontaan feest met wildvreemden. Judit Elek draaide grote delen op straten en andere plekken, tussen nietsvermoedende mensen die door de legendarische actrice Kiss Manyi bij de film werden betrokken, bijvoorbeeld door commentaar te geven op dingen die ze zeiden.

Het extra vérité-gehalte staat op het conto van lossecameragenie Elemér Ragályi, die niet veel later met zijn sobere, krachtige stijl zulke pareltjes zou maken als István Gaáls poëtische onderzoek naar het functioneren van dictatoriale structuren, Magasiskola (1970) en György Szomjas’ romantische, revolutionaire steppewestern, Talpuk alatt fütyül a szél (1975). Een openbaring!   

>>>> The lady from Constantinople, Engels ondertiteld

>>>> IFFR Homepage

>>>> Programma van A tot Z

>>>> Tickets:  Een ticket voor een online film (voor zowel on demand als getimede live vertoning) kost €8,50. De toegang tot de film is gekoppeld aan je account. Je koopt een ticket per account, ongeacht hoeveel mensen met je meekijken in dezelfde ruimte. Per account (en dus per ticket) kan de films slechts eenmaal bekeken worden.

Ps. Waarschijnlijk kunnen mensen in België en Hongarije de films niet bekijken i.v.m. de filmrechten.

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije