Abrikozenfeest onder de Gelukkige Steenburcht
Vrijdag 28 juni 2013 - Hoog in het noorden van Hongarije, tegen het Zemplén-gebergte aan, ligt de regio Abaúj-Hegyköz. In het zuidelijke gedeelte vindt je de wijngaarden van Abaújszántó, die vallen nog net binnen de wijnregio Tokaj-Hegyálja, maar meer naar het noorden, richting Slowakije, zijn het de uitgestrekte boomgaarden die opvallen in het landschap. Daarin staan duizenden abrikozenbomen, vooral van het Hongaarse ras 'Gönci barack', genoemd naar het stadje Gönc.
De Gönci barack is een 'kajszibarack'. Binnen de land- en tuinbouwsector wordt deze naam vaak gebruikt, soms verkort tot 'kajszi'. Bij de consument kwam die pas de laatste jaren weer in zwang. Op de markt, in de winkels en in de jam kom je meestal de naam 'sárgabarack' (gele abrikoos) tegen. Maar de Hongaarse pálinkaindustrie doet flink zijn best om een luxere uitstraling aan haar producten te geven. De verschillende stokerijen in het land moeten met elkaar concurreren en komen steeds weer met nieuwe etiketten en een hippere vormgeving van de flessen. En daar horen ook mooiere namen bij.
De iedereen bekende 'barackpálinka' krijgt nu dus steeds vaker de naam 'kajszibarack' op het etiket. En dat geeft aan dat er vroegrijpende soorten zijn gebruikt. Het voorvoegsel 'kajszi' is terug te voeren op het oude woord 'kajsz', oftewel het begin van de zomer, de voorzomer. Dat verklaart ook meteen het Hongaarse woord voor perzik, de 'őszibarack', die later rijpt en daarom 'herfstabrikoos' heet. En hoewel veel Hongaren de internationale benaming gebruiken, wordt een nectarine met haar gladde schil ook vaak 'kopasz barack' genoemd. Een 'kale abrikoos'.
Net als overal in Hongarije wanneer veel fruit voor handen is, wordt er ook in de regio Abaúj-Hegyköz pálinka gemaakt. Een van de meest bekende pálinka-stokerijen daar is Bestillo. Het bedrijf produceert meerdere soorten pálinka en sinds vorig jaar organiseert het, waarschijnlijk vanwege de marketing maar misschien ook wel omdat er in deze afgelegen regio niet veel te doen is in de zomer, een Abrikozenfeest in het dorpje Boldogkőváralja (Onder de Burcht van de Gelukkige Steen).
Vanaf vrijdagmiddag 12 juli tot zondagmiddag 14 juli draait daar alles om abrikozen. Er wordt natuurlijk gebakken en gekookt, er worden Tokaj wijnen geschonken en daarnaast is er veel muziek, met op zaterdagavond een concert van Rúzsa Magdi. En als je echt geen abrikoos meer kunt zien, laat staan eten, dan kun je de 'Burcht van de Gelukkige Steen' opklimmen. Net iets buiten het dorp ligt deze middeleeuwse 'Boldogkő vára' op een bergje dat als een enorme pukkel boven de bodem uitsteekt. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht op de grote vlakte tussen de bergen van het Zemplén en de Borsod en op de boomgaarden rond het dorp.
>>>> Info, enkel Hongaarstalig: Gönci Barack Vigasság
>>>> Tekst & foto's landschap: Tom de Smet |