De herfst is begonnen, tijd voor de varkensslacht én feest!
Vrijdag 3 oktober 2014 - Als je niet weet hoe een varken er van binnen uitziet, nog nooit bij een thuisslacht bij een Hongaarse familie was en toch eens het proces van branden, schrobben, hakken en uitsnijden van dichtbij wil meemaken, zorg dan dat je vroeg op staat en ga naar het komende Kolbászfesztivál (Worstenfestival) in Békéscsaba. Jaja, het lieve dier is al dood voordat het daar tussen het publiek ligt, het stierf een half uurtje ervoor in het slachthuis, maar het is wel even wennen om na het opensnijden van de buik opeens de nog warme organen te zien dampen in de koele herfstlucht. Als je geen sterke maag hebt, een glas pálinka helpt.
De varkensslacht is een van de vaste onderdelen van dit vierdaagse festival en elke dag komen slachters uit de regio om hier in teamverband een varken van kop tot staart uit te benen. Die wedstrijden vinden twee keer per dag plaats, maar binnen in de sporthal en in de grote tenten eromheen is veel ander vermaak. Een foodbeurs, verschillende podia met muziek, bier in overvloed, een wijntent met tientallen Hongaarse wijnhuizen, her en der verschillende wedstrijden en presentaties en overal om je heen de geur van gebraden worst. Maar de zaterdag is de belangrijkste dag, dan vindt de grote worstenmaakwedstrijd plaats. Vijfhonderdvijftig teams zullen zich dit jaar in de ochtend van zaterdag 25 oktober opmaken voor misschien wel de allergrootste worstenmaakwedstrijd van Europa. Om 10.00 uur is het startsein en dan mag iedereen gaan snijden, malen en draaien. Elk team bestaat soms uit drie, maar vaak ook uit tien personen. Bij elkaar opgeteld staan er dus duizenden Hongaren samen met worstenmakertjes uit de omringende landen vrolijk zingend en dansend met elkaar aan lange tafels. De flessen pálinka erop, wijn in jerrycans eronder. Echt, aan het eind van de dag is bijna niemand meer nuchter.
Deze worstenwedstrijd werd achttien jaar geleden voor het eerst gehouden. Een groep thuisslachters en professionele slagers kwam toen naar de sporthal om onder toeziend oog van een jury en een enthousiast publiek elkaar de loef af te steken met hun mooiste worsten. Niet voor niets vindt die in Békéscsaba plaats. Deze stad is, samen met het naburige Gyula, beroemd om de worsten die daar geproduceerd worden. En dat het festival in de oktober plaatsvind heeft ook een reden, dan begint het slachtseizoen. Tot aan het volgend voorjaar komen Hongaren overal in het land samen - veelal in het weekend thuis op de boerderij, kinderen geen bezwaar - om een varken te slachten en te verwerken, maar ook om heel erg veel thuisgestookte pálinka te drinken en daarover, ondanks de kater, met trots te vertellen tegen iedereen die er niet bij kon zijn.
Het Kolbászfesztivál loopt van donderdag 23 t/m zondag 26 oktober. De grote wedstrijden vinden in de sporthal en omliggende tenten plaats. Muziek: veel hardrock en pittige gypsy folk en natuurlijk ook lekker ouderwetse hoempapa. Parno Graszt, Csík Zenekar, Csimbaliband, Tankcsapda, het zijn niet de minste bands die er komen optreden. De toegangsprijs bedraagt slechts 1000 forint. Een nachtje comfortabel blijven slapen wordt lastig, alle hotels en pensions in de stad en wijde omgeving zitten al vol. Misschien in de auto op een parkeerplaats dus je roes uitslapen, of in de laatste trein terug?
Meer informatie is te vinden op: Csabai Kolbászfesztivál. De Engelstalige informatie is niet zo uitgebreid, maar het festivalprogramma is in het Hongaars ook goed te begrijpen.
>>>> Tom de Smet