Mangalica is hot en hip
Vrijdag 16 december 2011 - Nog geen vijf jaar geleden moest je zoeken naar een worst of een stuk ham van het Mangalica varken. Nu heeft bijna elke slagerij of supermarkt wel een paar Mangalica producten in de vitrine liggen. Mangalica is hot in Hongarije en dan vooral bij de beter verdienende Hongaar, want goedkoop is het niet.
Als de Spaanse Juan Vicente Olmos Llorente in 1991 niet in contact was gekomen met de Hongaarse Péter Tóth, was het over en uit geweest voor de krulhaarvarkens. In Hongarije waren toen nog maar een stuk of 200 Mangalica varkens te vinden. Tóth en Olmos startten een herfokprogramma om uitsterven te voorkomen. Maar ook met een helder commercieel doel voor ogen: de hammen werden naar Spanje geёxporteerd om daar op Spaanse wijze voor de Spaanse en internationale markt te worden gedroogd. In Hongarije keek er toen eigenlijk niemand naar om.
Dat is in de laatste jaren wel veranderd, Hongarije is nu trots op zijn rasvarken. In februari is er het Mangalica festival, veel restaurants hebben het op het menu staan en vooral de vleesverwerkers gingen er voortvarend mee aan de slag. Het vlees en het vet zijn zeer geschikt voor goede worst, en daar maak je bijna elke Hongaar blij mee. Er zijn nu tientallen worstenmakerijen die verschillende soorten worst, salami en ham van het Mangalica produceren. Een mooie selectie daarvan is in Boedapest te zien, te proeven en te koop in de in dit voorjaar geopende Mangalica & Társai Húspatika (Update herfst 2013 - de winkel is sinds deze zomer helaas gesloten)
Buiten voor de deur staan twee opgezette krulhaarvarkens, als poortwachters van dit worstenparadijs. Binnen in de koelvitrines ligt prachtige worst en salami, en overal hangen grote gedroogde hammen. En ja, zelfs die van Hongaarse Mangalica varkens, maar dan wel gedroogd in Spanje. Maar de meeste producten zijn toch echt Hongaars. Voor de gewone man is het misschien allemaal wat te snobby, want het is beslist geen doorsnee slagerswinkel. De winkel aan de Béla Bartók út, niet ver van het Moricz Zsigmond körtér, is tegelijk ook lunchroom en restaurant en tot laat in de avond open. Naast de mangalica producten zijn er ook luxe delicatessen, sandwiches, salades, kaas en goede wijnen verkrijgbaar. De jetset van Boedapest loopt er ook graag even naar binnen voor een onsje van dit en een onsje van dat. En om gezien te worden natuurlijk, want het eten van Mangalica verschaft je in bepaalde culi-kringen ook nog enige status!
>>>> Mangalica & Társai Húspatika
>>>> Bartók Béla út 50. XI Boedapest
>>>> Open van maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 24.00 uur.
>>>> Tom de Smet
Update herfst 2013 - de winkel is sinds deze zomer helaas gesloten