In de EU wordt hersenstoofpot verboden
Een keer per jaar, in december, komt de slager bij Veronika néni in Nogradsáp langs. Dan worden de twee varkens die sinds het voorjaar zijn vetgemest, uit hun hok getrokken en gekeeld boven de strontput waar ook hun mest in verdwijnt. Dan worden op het erf grote ketels opgestookt en komen de blankgeschuurde houten slachttroggen tevoorschijn, waar de vulling voor de bloedworsten en de gerookte kolbasz in worden bereid. Haar dochters en kleindochters helpen de hele dag mee aan de productie van zijden spek, het verpakken van eindeloze hoeveelheden hamlappen en het uitsmelten van de reuzel. Lange tafels op het erf en in de schuur worden gevuld met vlees, waarvan de familie de rest van het jaar leeft. Zo gaat het al eeuwen, maar aan de eisen van de moderne tijd voldoet deze slacht bepaald niet. EU-conform? Veronika néni zou niet eens weten wat dat was. Een officiele slager komt aan de slacht nog wel te passen, maar een slachthuis niet, laat staan dat het varken door een keurmeester wordt gecontroleerd.