Hongaarse minister prijst Nederlandse film antisemitisme
Zaterdag 4 november 2006 - De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Kinga Göncz heeft vandaag een Nederlandse documentaire over antisemitisme tijdens de Hongaarse opstand aanbevolen. Dank u voor uw inspanningen om te komen tot een dieper begrip van de revolutie van 1956, schrijft zij aan de makers.
De film gaat in op enkele gewelddadige antisemitische incidenten die tijdens de opstand plaatsvonden. Door het wegvallen van het gezag konden in 1956 opgekropte antisemitischegevoelens naar boven komen. Dit leidde tot enige tientallen anti-joodse incidenten,variërend van scheldpartijen en graffiti tot zelfs lynchpartijen.
De instemming van Göncz met de film is opmerkelijk omdat de anti-joodse uitbarstingen tijdens de opstand in Hongarije in de taboesfeer liggen. Tijdens de herdenking van de opstand zijn die buiten beeld gebleven. Göncz legt dan ook een link met het heden.
'Dankzij uw film kunnen we het verband begrijpen tussen deze incidenten, en zekere politieke ontwikkelingen in het tegenwoordige Hongarije,' zegt Göncz. 'Het laat duidelijk zien dat we open moeten spreken over de duistere kanten van onze geschiedenis.'
Dit lijkt een verwijzing naar de verdeelde viering van de revolutie. Hongarije is sterk gepolariseerd. Het land is verscheurd tussen de aanhang van de voormalig communistische MSZP onder leiding van socialistische premier Ferenc Gyurcsány en de nationaal-conservatieve Fidesz-partij van Viktor Orbán. Beide partijen eigenen zich de nu geschiedenis van de revolutie toe. De laatste weken zijn ook aanhangers van extreem rechtse splinterpartijen betrokken geweest in gewelddadige botsingen met de politie.
Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat Sovjet troepen Hongarije binnenvielen om de opstand neer te slaan.
>>>> Bron: | Prospektor |