Leiding MAL Zrt. voelt zich niet verantwoordelijk
Maandag 11 oktober 2010 - Zondag heeft het bedrijf eindelijk officieel zijn medeleven uitgesproken aan de slachtoffers en nabestaanden en ook excuses aangeboden dat het niet eerder is gedaan. Lajos Tolnay, voorzitter van het directiebestuur van MAL Zrt. is aangeslagen, maar hij voelt zich niet verantwoordelijk voor de ramp door de rode modder. "Op twee manieren ben ik aangeslagen, enerzijds vanwege de tragedie, anderzijds vanwege mijn verantwoordelijkheid voor de voortzetting van het werk van mijn 1100 werknemers", zei Tolnay Lajos vorige vrijdag in een interview met FigyelőNet. De hoogste baas van MAL wees erop dat als de produktie niet voor zondag (gisteren) zou worden hervat, de fabriek in nog grotere problemen zal raken.
"We moeten niet vergeten dat in de omgeving van Ajka weinig werk is". Het zal voor de omgeving pas echt een ramp zijn, als deze werkplekken vervallen", zei hij. Op de vraag naar waar de verantwoordelijkheid ligt antwoordde hij: "Het is zeker dat wij dat niet zijn!" Volgens hem moeten we wachten op het resultaat van het onderzoek dat over drie weken is afgerond.
Volgens de leiding van het bedrijf dat de ramp veroorzaakte, heeft de fabriek zich aan alle regels gehouden en is alles volgens de voorschriften gegaan. Zoltán Bakonyi, algemeen directeur, benadrukte vrijdag tegenover journalisten: "de metingen gaven tot op het laatste moment normale waarden aan, er was in het bassin veel minder modder dan was toegestaan. De voorschriften zijn tot op de komma aangehouden".
"Het ’Bayer-proces’(zie uitleg onderaan) waarmee wij werken is een honderd jaar oud proces, maar zo’n geval als dit is nog nooit voorgekomen", vertelde Lajos Tolnay. "De door ons gemaakte rampenscenario’s waren berekend op een overstroming. De deskundigen begrijpen het ook niet. Maar ik herhaal, mijn medewerkers hebben alles volgens de regels gedaan en hebben het reservoir niet te vol gemaakt", verklaarde hij. De directievoorzitter van MAL benadrukte dat het stoppen van een dergelijke fabriek, om technische redenen, minstens een half jaar kost. En als de productie stopt, dan wordt de opslag van het hier aanwezige gevaarlijke spul een een opdracht voor de staat. Wij kunnen het afval dat nergens anders op te slaan valt nog verwerken.
Op de vraag op welke manier ze hulp kunnen verlenen aan de getroffenen zei Tolnay: "Zestig van onze medewerkers wonen in het getroffen gebied. Daarom weten zij ook hoe groot de ramp is. We gaven 30 miljoen forint als eerste noodhulp, onze mensen werken nu in meerdere ploegen mee bij de hulpverlening en het beperken van de schade. Bij de zwaarstgewonden gaan we persoonlijk op bezoek. We hebben een ondersteuningsfonds voor de wederopbouw in het leven geroepen en de leiding van het bedrijf heeft een extra steunfonds opgezet. Voorlopig is dit alles wat we kunnen doen", verklaarde Tolnay Lajos.
'Het Bayer-proces'
Aluminium wordt gevonden in bauxiet, de ertsvorm van aluminium. Bauxiet bestaat uit Al2O3 (aluminiumoxide) en restanten. Het bauxiet wordt in contact gebracht met warme (140 °C tot 240 °C) natronloog, afhankelijk van het type erts. Natronloog reageert met het aluminiumoxide onder de vorming van natriumaluminiumhydroxide (NaAl(OH)4), dit blijft een oplossing en de overige componenten in het bauxiet niet. De onzuiverheden kunnen door die te laten bezinken en te filteren worden verwijderd. De oplossing van natriumaluminiumhydroxide wordt vervolgens afgekoeld, waardoor de aluminiumhydroxide (Al(OH)3) kristalliseert en er natronloog overblijft. Door het aluminiumhydroxide te verhitten (dit noemt men calcineren) wordt het chemisch gebonden water verwijderd en ontstaat aluminiumoxide (Al2O3).
>>>> Bron: | o.m. MTI |