Een jaar na de rode modder, wat is de volgende ramp?
Het Wereld Natuur Fonds (WWF) liet deze week een verklaring uitgaan dat Hongarije niet echt zijn best heeft gedaan in het halve jaar voorzitterschap van de EU, ze hadden in die periode een goed plan op moeten zetten om alle gevaarlijke 'tijdbommen' - zoals de alumiumfabriek MAL Zrt. in Kolontár - in Centraal- en Oost-Europa uit te schakelen. Volgens Gábor Figeczky, CEO van WWF Hungary, voldoen de EU richtlijnen uit 2006 niet goed want de Centraal- en Oost-Europese landen zullen niet op tijd aan die richtlijnen kunnen voldoen.
Ook de enorm hoge boete van 470 miljoen euro die de Hongaarse regering aan het bedrijf MAL Zrt. afgelopen maand heeft opgelegd, zou volgens Figeczky niet alleen gebruikt moeten worden voor schadevergoedingen en voor de kosten van het schoonmaken van de regio, maar ook voor het onderzoek naar andere zeer gevaarlijke bedrijven en opslagterreinen van giftige afvalstoffen in het land.
Niet voor niets hielden rond de twintig Greenpeace activisten uit verschillende landen vorige week een snelle protestactie in de opslagbekkens van een aluminiumfabriek in Almásfüzitő, dichtbij de stad Komárom. De opslagbekkens met droge rode modder liggen daar vlak naast de Donau. De activisten maakten met grote plastic lappen het woord STOP bovenop de modder. Volgens Balázs Tomori van Greenpeace is het bekken in 1950 gebouwd en de wanden daarvan niet meer stabiel. Volgens een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst wordt er sinds 1994 geen gevaarlijk afval meer opgeslagen. Balázs Tomori liet weten dat er jaarlijks tussen de 132.000 en 280.000 ton aan niet giftige en giftige modder wordt geproduceerd. Greenpeace gaat er ook vanuit dat er giftige afvalstoffen via de damwand de Donau instromen, maar echt bewijs daarvoor is nog niet gevonden.
>>>> Reportage BBC Herdenking in Kolontár
>>>> Runa Hellinga: Kolontár, een jaar later
>>>> TdS | |
>>>> Bron: | diverse media |