Mangalica Festival, drie dagen varken!
Gepost in Eten & drinken
Dinsdag 25 januari 2011 - Sinds 2007 vindt elk jaar begin februari in de Vajdahunyadvár in Boedapest het Mangalica Fesztivál plaats, een festival dat helemaal in het teken van het Mangalica varken staat. Dit jaar is tegelijkertijd het 20-jarig jubileum te vieren van dit krulharige varken, want twintig jaar geleden startte het landelijke programma voor herfok van dit oude Hongaarse bijna uitgestorven varkensras.
Met de weinige zeugen en beren die er toen nog in Hongarije te vinden waren, is stap voor stap de stapel weer opgebouwd. Het is zeker aan de Spanjaarden te danken dat de verschillende soorten Mangalica weer in Hongarije gehouden en gegeten kunnen worden. Voor de beroemde hammen uit Spanje bleek het Mangalica varken namelijk net zo geschikt als het Iberico varken. Ze hielpen in de jaren negentig dus mee om het herfok programma goed op te zetten. In steeds meer landen worden nu mangalica varkens gehouden, vaak zijn dat roodharige of deels zwarte varkens, maar ook de meer bekende witte krulhaar. Maar na een paar generaties worden de varkens daar minder raszuiver en ook minder van kwaliteit. De kostbare genen worden in Hongarije bewaard en er wordt gezegd dat het bedrijf dat die genen opgeslagen heeft enkel de mindere genen naar het buitenland verkoopt en de beste uitsluitend voor Hongaarse fokkers te krijgen zijn. En ook voor een Spaans bedrijf trouwens, dat samen met de Hongaar Péter Tóth twintig jaar geleden begonnen is in Hongarije om het herfokprogramma op te starten.
Het vlees van Mangalica is niet goedkoop maar wel erg lekker. De zeugen werpen niet zoveel biggetjes als andere vleesvarkens, ze zijn niet massaal in stallen te houden en ook de voeding is anders. De naam Mangalica verkoopt lekker, maar niet alles wat er aan producten te kopen valt is ook echt van een goedgekeurd raszuiver varken. Maar in februari kunnen we ons drie dagen lang te goed doen aan het beste vlees, worsten, hammen en nog veel meer Mangalica producten. Een aantal grotere en kleinere vleesbedrijven staan op het festival. Natuurlijk is er ook ander eten en wijn en pálinka te vinden in de vele stands op het terrein. En dit jaar vindt ook de start van een landelijke kaas campagne plaats. Rond de veertien kaasmakerijen zijn vertegenwoordigd en gezamenlijk starten zij de Sajt Karáván, Kaas Karavaan. Het hele jaar zullen zij zich op allerlei festivals en culinaire evenementen presenteren.
Hoe laat het festival precies begint, daarover staat helemaal niets op de website Mangalica Fesztivál. Maar ga er vanuit dat het tussen 12.00 en 18.00 beslist gezellig is. De toegang is gratis. Het festival loopt van vrijdag 4 tot en met zondag 6 februari 2011 in de Vajdahunyadvár in het Városliget in Boedapest.