Paprika gezocht!
Donderdag 26 juni 2014 - De zomer is begonnen en in Hongarije komen dan de eerste grote hoeveelheden paprika's op de markt. Die worden overigens nog wel onder folie geteeld, want voor paprika's rechtstreeks van de koude grond is een langere tijd met warm weer en zonlicht nodig. De 'zöldpaprika-groene paprika', we zouden die in Nederland meer lichtgeel noemen, wordt in Hongarije het meest geteeld. Deze paprika's worden als ze langer mogen rijpen oranje-rood van kleur.
Een andere veel voorkomende benaming is 'étkezési paprika', 'paprika voor bij de maaltijd' en met die naam onderscheidt hij zich van de rode 'fűszerpaprika' die gebruikt wordt om gerechten mee te kruiden. En de zöldpaprika wordt, als die een slagje steviger is, ook wel 'TV paprika' genoemd. Niet omdat die zo graag televisie kijkt, maar omdat het een 'tölteni való paprika' is, geschikt dus om te vullen.
Een andere veel voorkomende benaming is 'étkezési paprika', 'paprika voor bij de maaltijd' en met die naam onderscheidt hij zich van de rode 'fűszerpaprika' die gebruikt wordt om gerechten mee te kruiden. En de zöldpaprika wordt, als die een slagje steviger is, ook wel 'TV paprika' genoemd. Niet omdat die zo graag televisie kijkt, maar omdat het een 'tölteni való paprika' is, geschikt dus om te vullen.
Ook in Hongarije zijn sommige groenten, ook de paprika's, in de loop der jaren van smaak veranderd. Zo kom je nu veel minder vaak een gewone zöldpaprika tegen die plots toch heel scherp blijkt te smaken. Die eigenschap is er inmiddels wel uitgekweekt. Zoals witlof en spruitjes in de Lage Landen nu minder bitter zijn, zo lijkt het in Hongarije met de af en toe pittiger paprika ook te zijn gegaan. Je lieve kindje onverwacht brand in de bek geven als het zijn broodje gezond eet, dat hoeft niet meer. Als je echt heet wil dan koop je een lange groene 'erőspaprika', of later in de zomer de op de gewone zöldpaprika lijkende, maar veel knapperiger, 'bogyiszlói' (foto rechts). Die is lichter van kleur, zit strakker in z'n vel, is vrij scherp van smaak en bij spaarzaam gebruik lekker om de lecsó pittig mee te maken. Henk Veenstra uit Groningen stuurde onlangs een brief naar de redactie (zie hieronder) en dat bracht me op het idee te gaan zoeken naar zaad van de zöldpaprika in Nederland, en dan als het even kan van een echt geurige en pittige variëteit die je verrast door soms fris-zoet te zijn, maar ook soms spannend heet.
'Ik ben sinds een paar jaar fanatiek moestuinder met ene mooie kas. Het verhaal over de Hongaarse bleekgele paprika (HV 2011 - Paprika versus paprika, NL tegen HU) is me uit het hart gegrepen. Ik ken ze uit Tsjechië waar ik vooral begin jaren '90 veel geweest ben, en deze paprika's waren geweldig van smaak, beetje bitterig, maar inderdaad die geur! En een beetje pittig ook. Als je dit vergelijkt met de Nederlandse paprika's, die inderdaad de wereld veroveren puur op uiterlijk, dan word ik daar droevig van. Ook in Tsjechië zag ik ze toen al hier en daar liggen deze opgeblazen stoplichtwaterbommen tegen een veelvoud van de prijs van de echte paprika. Ik zoek al een tijdje zaad van deze echte paprika's, maar kan het vooralsnog niet vinden. Voorlopig probeer ik het met de Toro Giallo, die lijkt er op ook qua beschrijving. Weten jullie hoe dit zit?' Met vriendelijke groet, Henk Veenstra.
De vraag is nu, zijn er zaden van de zöldpaprika - en vooral van oude pittige variëteiten - in Nederland te koop? De Toro Giallo (zie foto) is meer een gele zoete vlezige puntpaprika die, afhankelijk van rijpingstijd ook wel groen of rood verkocht wordt, die zoeken we dus niet. Bij de Turkse groentewinkel zie je ook op Hongaarse paprika's lijkende exemplaren liggen, maar die smaken toch een beetje anders. En bij een niet nader te noemen Duitse winkelketen in Nederland zag ik wel eens bakjes met uit Hongarije geïmporteerde zöldpaprika's in de schappen, maar waar vinden we in Nederland het zaad? Wie van de lezers teelt ze zelf in de moestuin in Nederland, België of in Hongarije, en kan ons meer vertellen?
Reageren kan hieronder of via een mailtje naar: Tom de Smet,
'Ik ben sinds een paar jaar fanatiek moestuinder met ene mooie kas. Het verhaal over de Hongaarse bleekgele paprika (HV 2011 - Paprika versus paprika, NL tegen HU) is me uit het hart gegrepen. Ik ken ze uit Tsjechië waar ik vooral begin jaren '90 veel geweest ben, en deze paprika's waren geweldig van smaak, beetje bitterig, maar inderdaad die geur! En een beetje pittig ook. Als je dit vergelijkt met de Nederlandse paprika's, die inderdaad de wereld veroveren puur op uiterlijk, dan word ik daar droevig van. Ook in Tsjechië zag ik ze toen al hier en daar liggen deze opgeblazen stoplichtwaterbommen tegen een veelvoud van de prijs van de echte paprika. Ik zoek al een tijdje zaad van deze echte paprika's, maar kan het vooralsnog niet vinden. Voorlopig probeer ik het met de Toro Giallo, die lijkt er op ook qua beschrijving. Weten jullie hoe dit zit?' Met vriendelijke groet, Henk Veenstra.
De vraag is nu, zijn er zaden van de zöldpaprika - en vooral van oude pittige variëteiten - in Nederland te koop? De Toro Giallo (zie foto) is meer een gele zoete vlezige puntpaprika die, afhankelijk van rijpingstijd ook wel groen of rood verkocht wordt, die zoeken we dus niet. Bij de Turkse groentewinkel zie je ook op Hongaarse paprika's lijkende exemplaren liggen, maar die smaken toch een beetje anders. En bij een niet nader te noemen Duitse winkelketen in Nederland zag ik wel eens bakjes met uit Hongarije geïmporteerde zöldpaprika's in de schappen, maar waar vinden we in Nederland het zaad? Wie van de lezers teelt ze zelf in de moestuin in Nederland, België of in Hongarije, en kan ons meer vertellen?
Reageren kan hieronder of via een mailtje naar: Tom de Smet,