Het Rode Goud, wat doe jij ermee in de keuken?
Donderdag 12 maart 2015 - Menig vakantieganger in Hongarije heeft er vlak voor vertrek terug naar huis een aantal in de koffer gestopt, veilig tussen de overhemden en sokken zodat ze niet kneuzen. Voor eigen gebruik of als souvenir voor familie en vrienden, de rode tubes met die lekker ouderwetse vormgeving en gevuld met knalrode paprikacrème gaan zo de hele wereld over. Buiten Hongarije zijn ze amper in supermarkten te krijgen, maar via internet is alles te koop. Bij Mick en Robin Kovács met hun 'De Smaak van Hongarije' bijvoorbeeld, die importeren nu ladingen Piros Arany naar Nederland.
Want wat is Piros Arany, Rood Goud, toch lekker spul om mee te koken. De paprikapuree is er in twee varianten: de milde (csemege) en de hete (csipős). Het wordt gemaakt van verse zoete en hete pepers en van de sappige rode pritamin paprika (niet te verwarren met de kaliforniai paprika, die overal ter wereld geteeld wordt) plus een beetje zout en wat bindmiddelen. Echt bijna alles kun je ermee op smaak brengen. Stoofpotten, soepen, sauzen, op brood met kaas, op de tosti en in groentegerechten, maar vooral bij koude gerechten is het handig. Paprikapoeder wil nog wel eens een stoffig en korrelig structuurtje achterlaten, dus voor een snelle saus op basis van mayonaise en/of yoghurt is het ideaal.
Dat familie, buren en vrienden graag een paar van die tubes krijgen als je terugkomt uit Hongarije weten de in Nederland geboren en getogen broers Mick en Robin Kovács maar al te goed. Ze groeiden op met Hongaars eten. Hun Hongaarse ouders en oma kookten graag én veel, dus de schoolvriendjes mochten mee-eten. De moeders van die vriendjes stonden daarna dan op de stoep om de recepten aan de familie te ontfutselen en om die mooie rode tubes te vragen. Gaandeweg nam de familie vanuit Hongarije steeds meer producten mee. Mick en Robin besloten een paar jaar geleden het daar niet bij te laten, ze stapten op de directie van Univer af, gingen de producten op grotere schaal importeren en nu heeft hun bedrijf MRK Fresh Groep het exclusieve importeurschap voor de Benelux. Naast de producten van Univer bouwden ze het aanbod verder uit, leveren ze aan winkels en andere bedrijven en kun je nu voor Hongaarse kruidenmengsels tot aan boerenworst en van salami tot aan paprikapoeder op hun webshop De Smaak van Hongarije terecht. En in de koffer, tussen de overhemden en sokken, blijft ruimte over voor een ander souveniertje!
Wat doe jij met Piros Arany? Wanneer pak je de tube, en voor welk gerecht? Stuur jouw recept of tip naar Hongarije Vandaag, e-mail: . Degene die ons het meest het water in de mond laat lopen, of omdat we het zelf nog niet kennen ons beslist tot uitproberen noodt, wint een Smaak van Hongarije Pakket samengesteld door Mick en Robin. De beste inzending zetten we op Hongarije Vandaag.
> Uiterste inzenddatum vrijdag 10 april 2015.