Het Rode Goud, wat doe jij ermee in de keuken?
Donderdag 12 maart 2015 - Menig vakantieganger in Hongarije heeft er vlak voor vertrek terug naar huis een aantal in de koffer gestopt, veilig tussen de overhemden en sokken zodat ze niet kneuzen. Voor eigen gebruik of als souvenir voor familie en vrienden, de rode tubes met die lekker ouderwetse vormgeving en gevuld met knalrode paprikacrème gaan zo de hele wereld over. Buiten Hongarije zijn ze amper in supermarkten te krijgen, maar via internet is alles te koop. Bij Mick en Robin Kovács met hun 'De Smaak van Hongarije' bijvoorbeeld, die importeren nu ladingen Piros Arany naar Nederland.
Want wat is Piros Arany, Rood Goud, toch lekker spul om mee te koken. De paprikapuree is er in twee varianten: de milde (csemege) en de hete (csipős). Het wordt gemaakt van verse zoete en hete pepers en van de sappige rode pritamin paprika (niet te verwarren met de kaliforniai paprika, die overal ter wereld geteeld wordt) plus een beetje zout en wat bindmiddelen. Echt bijna alles kun je ermee op smaak brengen. Stoofpotten, soepen, sauzen, op brood met kaas, op de tosti en in groentegerechten, maar vooral bij koude gerechten is het handig. Paprikapoeder wil nog wel eens een stoffig en korrelig structuurtje achterlaten, dus voor een snelle saus op basis van mayonaise en/of yoghurt is het ideaal.


Wat doe jij met Piros Arany? Wanneer pak je de tube, en voor welk gerecht? Stuur jouw recept of tip naar Hongarije Vandaag, e-mail: . Degene die ons het meest het water in de mond laat lopen, of omdat we het zelf nog niet kennen ons beslist tot uitproberen noodt, wint een Smaak van Hongarije Pakket samengesteld door Mick en Robin. De beste inzending zetten we op Hongarije Vandaag.
> Uiterste inzenddatum vrijdag 10 april 2015.
![]() |