Paprikazaadjes gevonden, en tijd voor vakantie
Vrijdag 25 juli 2014 - Naar aanleiding van het artikel vorige maand over hoe in Nederland aan goed zaad van Hongaarse paprika's te komen, kwamen een aantal leuke reacties van lezers binnen. Henk Veenstra, die op zoek was naar dat zaad, en ik willen hen bij deze bedanken voor het meedenken. Het ziet er dus naar uit dat Henk volgend jaar z'n eerste eigen pittige Hongaartjes kan plukken in zijn kas.
Omdat er meerdere mensen zijn die zaad willen opsturen, maar Henk vanwege de beperkte ruimte niet met met alles aan de slag kan, vroeg ik me af of er misschien meer lezers interesse hebben om Hongaarse paprika's te gaan telen. Laat me weten als je vragen hebt en mail naar:
Omdat er meerdere mensen zijn die zaad willen opsturen, maar Henk vanwege de beperkte ruimte niet met met alles aan de slag kan, vroeg ik me af of er misschien meer lezers interesse hebben om Hongaarse paprika's te gaan telen. Laat me weten als je vragen hebt en mail naar:
Vanaf vandaag houdt Hongarije Vandaag een maandje zomerpauze, begin september verschijnt de eerstvolgende nieuwsbrief. Voor wie al op vakantie was, nog een goede zomer thuis gewenst en voor wie nog gaat, kom behouden terug!
Een greep uit de reacties:
Ina Manning: Ik las je stukje over de gele paprika. Ik heb zelf zaad gezaaid van de gele paprika. De zaden kun je toch gewoon kopen in de winkels in Hongarije? Of is dat niet de soort die je zoekt? Ik wil met alle plezier zaad opsturen zowel in een zakje als vers van eigen paprikas. Dat zal nog even moeten wachten tot de paprikas klaar zijn. Hier worden ze in de moestuin gekweekt. Wij streven naar een biologische tuin. Bijna een permacultuur tuin. In ieder geval hoor ik het wel wat ik voor je kan doen. Met vriendelijke groet, en een fijne dag. Camping Farkas. Ina Manning
John Gyenes: Hello, ik teel al jaren de Hongaarse variant, körte, alma, szerenczse paprika's. Het zaad heb ik meegenomen uit Pécs van een Hongaarse kennis. Ik hou altijd zelf zaad over. Maar de smaak van mijn paprika's verandert door de grondsoort die we hebben. De vulkanische grond met mineralen erin en de zon maken de smaak. Ik teel in de broeikast en in de volle grond (zie foto). Indien u geïnteresseerd bent, nadere correspondentie. Met vriendelijke groeten, John Gyenes
Ilonka Zinnemers: Het artikeltje over de Hongaarse paprika is mij ook uit het hart gegrepen. Wat u daar schrijft herken ik maar al te goed. Ook het feit dat je niet meer per ongeluk een hete paprika eet omdat die zo lijkt op de zoetere variant of even in je ogen wrijft en daar dan de hele dag plezier van hebt... Inderdaad koop je tegenwoordig de "erös"paprika als je echt hete paprika wilt proeven.
Ik neem regelmatig voor vrienden zakjes met paprikazaadjes mee en wil dat uiteraard ook graag voor u doen. In het najaar ga ik weer naar Hongarije en kan ik voor u kijken. Ik heb echter ook familie in Hongarije en kan hen vragen e.e.a. voor u te kopen. Laat u het maar weten als u hier gebruik van wilt maken en geef dan aub ook even door welke paprikasoort u graag wilt hebben. Met vriendelijke groet, Ilonka Zinnemers.
Karol Sass: Je kunt in Turkse en of Poolse winkels de paprika verkrijgen. Haal het zaad uit de zaadlijsten en droog deze. Volgend jaar gewoon opkweken in de kas. Dit werkt ook voor de tök.
Een greep uit de reacties:
Ina Manning: Ik las je stukje over de gele paprika. Ik heb zelf zaad gezaaid van de gele paprika. De zaden kun je toch gewoon kopen in de winkels in Hongarije? Of is dat niet de soort die je zoekt? Ik wil met alle plezier zaad opsturen zowel in een zakje als vers van eigen paprikas. Dat zal nog even moeten wachten tot de paprikas klaar zijn. Hier worden ze in de moestuin gekweekt. Wij streven naar een biologische tuin. Bijna een permacultuur tuin. In ieder geval hoor ik het wel wat ik voor je kan doen. Met vriendelijke groet, en een fijne dag. Camping Farkas. Ina Manning
John Gyenes: Hello, ik teel al jaren de Hongaarse variant, körte, alma, szerenczse paprika's. Het zaad heb ik meegenomen uit Pécs van een Hongaarse kennis. Ik hou altijd zelf zaad over. Maar de smaak van mijn paprika's verandert door de grondsoort die we hebben. De vulkanische grond met mineralen erin en de zon maken de smaak. Ik teel in de broeikast en in de volle grond (zie foto). Indien u geïnteresseerd bent, nadere correspondentie. Met vriendelijke groeten, John Gyenes
Ilonka Zinnemers: Het artikeltje over de Hongaarse paprika is mij ook uit het hart gegrepen. Wat u daar schrijft herken ik maar al te goed. Ook het feit dat je niet meer per ongeluk een hete paprika eet omdat die zo lijkt op de zoetere variant of even in je ogen wrijft en daar dan de hele dag plezier van hebt... Inderdaad koop je tegenwoordig de "erös"paprika als je echt hete paprika wilt proeven.
Ik neem regelmatig voor vrienden zakjes met paprikazaadjes mee en wil dat uiteraard ook graag voor u doen. In het najaar ga ik weer naar Hongarije en kan ik voor u kijken. Ik heb echter ook familie in Hongarije en kan hen vragen e.e.a. voor u te kopen. Laat u het maar weten als u hier gebruik van wilt maken en geef dan aub ook even door welke paprikasoort u graag wilt hebben. Met vriendelijke groet, Ilonka Zinnemers.
Karol Sass: Je kunt in Turkse en of Poolse winkels de paprika verkrijgen. Haal het zaad uit de zaadlijsten en droog deze. Volgend jaar gewoon opkweken in de kas. Dit werkt ook voor de tök.