Tepertős pogácsa nu een beschermd product
Maandag 25 november 2013 - Een paar jaar geleden kregen een aantal Hongaarse streekproducten al een beschermde geografische aanduiding of beschermde oorsprongsbenaming en onlangs werd de tepertős pogácsa, een product dat in het hele land gemaakt wordt, ook opgenomen in de Europese lijst van beschermde benamingen. De tepertős pogácsa valt in de derde categorie en mag vanaf nu een gegarandeerde traditionele specialiteit genoemd worden.
De tepertős (of töpörtyűs) pogácsa wordt gemaakt van blader- of gistdeeg (in de snelle versie bloem met bakpoeder) en bevat altijd varkenskaantjes die afhankelijk van het recept ook wel worden fijngehakt of gemalen. Hoewel tegenwoordig voor het deeg vaak plantaardig vet gebruikt wordt, gaan de oudere recepten uit van varkensvet. In de Hongaars-joodse keuken worden kaantjes van gans en ganzenvet verwerkt.
Om in aanmerking te komen voor opname in de Europese lijst 'inzake bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en levensmiddelen' moet een aanvraag worden ingediend door een erkende productorganisatie. In het geval van deze pogácsa werd de aanvraag gedaan door de Magyar Pékek Fejedelmi Rendje. Deze organisatie werd in 2001 opgericht om bakkers te stimuleren ambachtelijker en traditioneler te gaan bakken - dat was ook zeker nodig na decennia van communistisch fabrieksbrood - en om brood en aanverwante producten te promoten bij de consument.
>>>> Redactie HV |