Ook Piros Arany nu een Hungarikum
Dinsdag 12 juli 2016 - Toen eind mei dit jaar in het Amsterdamse Novotel door de Hongaarse Ambassade en het Hungarian Business Network een drukbezochte avond met als thema 'De wereld van Hungarikum' georganiseerd werd, waren daar veel Hongaarse levensmiddelen en delicatessen te proeven die het predikaat 'Hungarikum' toegekend hebben gekregen. Maar ook waren er producten te vinden die nog niet in de sinds 2012 opgebouwde lijst waren opgenomen, maar wel al heel lang smaak- en beeldbepalend zijn binnen de Hongaarse eetcultuur.
Eind juni werd in Hongarije bekend gemaakt dat twee zeer bekende en veelgebruikte producten, Piros Arany en Erős Pista nu ook opgenomen zijn in de steeds langer wordende lijst van Hungarikum.
Veel zaken die tot Hungarikum benoemd zijn, hebben vaak al een lange geschiedenis in de Hongaarse samenleving. Naast specifieke levensmiddelen bevat de lijst ook landschappen, culturele erfgoederen, uitvindingen, wijnregio's en traditionele volksgebruiken. Maar Piros Arany en Erős Pista zijn relatieve nieuwkomers, en ook nog eens ontstaan in de jaren zestig tijdens het communisme, een periode waarop de Hongaren niet met al te grote trots terugkijken. Toch blijken het Rode Goud en Sterke Stephan, beide gemaakt van rode pepers en paprika, door de commissie die de predikaten toewijst als typisch Hongaars product beschouwd te worden. Over de geschiedenis van deze paprika-producten en over Mick en Robin Kovács die met hun bedrijf De Smaak van Hongarije in Nederland en België heel veel van deze tubes en potjes verkopen lees je meer in: Het Rode Goud, wat doe jij ermee in de keuken? (artikel Hongarije Vandaag 12 maart 2015)