Hongaarse Mediawet blijft heet hangijzer
Afgelopen maandag werd in het Hongaarse parlement, met 258 stemmen voor, akkoord gegeven voor het wijzigen van de wet. De oppositiepartijen MSZP en LMP stemden tegen, de Jobbik onthield zich van stemmen.
De Organisatie voor Vrijheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vindt echter dat de wet nog steeds misbruikt kan worden om de pers aan banden te leggen. Ondanks de aanpassingen blijven teveel zaken in de wet onduidelijk of niet in lijn met de regels voor persvrijheid, zoals over gebalanceerde berichtgeving, de plicht tot registratie van mediaorganen (als je niet binnen 60 dagen geregistreerd bent na start werkzaamheden krijg je een boete) en het systeem van boetes opleggen bij overtredingen.Volgens Dunja Mijatovic, OVSE-vertegenwoordiger inzake persvrijheid, staan de Media Autoriteit en de Mediaraad te veel onder de politieke invloed van de huidige Hongaarse regering. Deze Mediaraad bestaat uit leden van de regeringspartij en kan onder meer bepalen wie en wanneer een boete krijgt en of er accreditatie wordt gegeven bij registratie als mediaorgaan.
De Hongaarse organisatie TASz (Organisatie voor Vrijheidsrechten) vindt dat de wet ondanks de aanpassingen niet voldoet aan de Verklaring van Fundamentele Rechten in de EU. Zo geeft volgens TASz het feit dat het parlement kan vastleggen wat gebalanceerde berichtgeving is - wel in overeenstemming te bepalen met de publieke opinie en na deskundige adviezen - mogelijkheid tot inmenging van de politiek in de media.
Reporters Without Borders noemen de nieuwe wet zelfs onacceptabel. Ook al geldt de regel van gebalanceerde berichtgeving niet meer voor blogs en forums, andere vormen van media zullen er wel mee te maken krijgen. Buitenlandse media worden hiertoe niet meer gerekend, maar zodra duidelijk is dat een orgaan in een ander land gevestigd is om de Hongaarse wet te omzeilen, maar wel voor Hongaren programma's maakt of nieuws verzorgt, kan deze op het matje worden geroepen. En als je als journalist niet voldoet aan de erg onduidelijke formuleringen 'publieke moraal' of 'menselijke waardigheid', kan de Mediaraad je ook beboeten.
Donderdag is in Straatsburg door de Europese liberalen, socialisten, groenen en extreem links in het Europese Parlement een resolutie ingediend om Hongarije opnieuw de wet te laten bijschaven. Ze vinden dat Hongarije anders te gemakkelijk wegkomt met de tot nu toe aangebrachte aanpassingen. Die resolutie is aangenomen. De Europese Volks Partij (EVP) waarin de Hongaarse regeringspartij Fidesz, zou middels hun resolutie liever zien dat de kous nu af is en er geen kritiek meer wordt geuit op Hongarije.
De strijd is in ieder geval nog niet gestreden en demonstraties tegen de wet gaan dus door. De eerstvolgende vindt plaats op 15 maart in verschillende Hongaarse en buitenlandse steden. Die dag is het ook de nationale feestdag ter herdenking van de revolutie in 1848. Vast pijnlijk voor de een en juist omarmd door de ander, hij is wel eens vaker voor verschillende doeleinden ingezet, staat Petőfi Sándor - het symbool bij uitstek van die revolutie - nu met de mond gesnoerd op het affiche ter oproep voor de demonstratie. De demonstratie in Boedapest gaat ook nog eens op een zeer symbolische locatie plaatsvinden, op de Szabad Sajtó út (de Vrije Persweg) aan het begin van de Erzsébet brug waar vroeger de Fidesz op 15 maart ook regelmatig hun manifestaties hield. En de Szabad Sajtó út ligt min of meer naast het Március 15-tér, waar de officiёle herdenkinsgplechtigheden bij het standbeeld van Petőfi zullen plaatsvinden. De cirkel lijkt zo bijna rond.
>>>> OVSE | Analyse Hongaarse Mediawet, Engelstalig |
>>>> TdS | |
>>>> Bron: | diverse media |