Hongaarse media onder staatscontrole?
"De wetsvoorstellen zijn zeer zorgelijk wat betreft de vrijheid van media in uw land", aldus Mijatovic in een brief aan de Hongaarse Minister van Buitenlandse Zaken János Martonyi. "De wetsaanname kan ertoe leiden dat alle tv en radio uitzendingen aan politieke beslissingen onderhevig worden. De huidige regering heeft tweederde meerderheid in het parlement en dat kan betekenen dat zowel de private als publieke media onder hun controle komen."
De wetsvoorstellen, zoals op 11 juni ingediend door András Cser-Palkovics en Antal Rogán van de Fidesz, zouden volgende week op 28 en 29 juni in een versnelde procedure door het parlement geloodsd gaan worden. "Dat laat geen ruimte voor een publiek debat waarbij alle professionele belanghebbenden betrokken moeten zijn en dat is toch de internationaal gebruikelijke procedure voor zo een wetsverandering." Ook het feit dat de leiding van de nieuw op te zetten Mediaraad en de Overheid voor Media- en Telecommunicatie rechtstreeks door de premier en regering aangesteld kunnen worden, verontrust Mijatovic.
Eerder deze week kwam er al veel kritiek op de regeringsplannen. De Europese Federatie van Journalisten, onderdeel van de Internationale Federatie van Journalisten, zei dat het nieuwe pakket aan wetten zoals voorgelegd aan het parlement 'de klok terugdraait' voor de persvrijheid in het land. "Het wetsvoorstel is een beperkende maatregel die de vrijheid van meningsuiting begrenst", zei Aidan White, secretaris-generaal van EFJ. "Het voldoet niet aan de Europese normen voor diversiteit en pluraliteit en het draait de klok terug naar een tijd toen Hongaren leefden onder het communisme in de schaduw van staatscontrole op de media."
Parlementslid László Mandur van de socialistische partij MSZP heeft op een persconferentie gezegd, nadat verschillende organisaties van pers en media bijeenkwamen met de regering, dat het voorstel moet worden ingetrokken. Als het aan Fidesz ligt moeten voor 31 augustus alle wijzigingen al ingediend zijn. Mandur spreekt over eind september beter is, maar volgens hem zou het echt het beste zijn als alles van tafel gaat.
"Hoewel de regering de parlementaire macht heeft om de grondwet en wetten die vrijheid van meningsuiting regelen te kunnen veranderen, is het zeer belangrijk dat regeringen die macht niet gebruiken om de garantie op vrijheid van pers en media te verzwakken en die ondergeschikt te maken aan staatscontrole en zo internationale en OSCE maatstaven voor vrijheid van meningsuiting en vrijheid van media te schenden", schreef Mijatovic ook in haar brief. Zij biedt de regering trouwens wel hulp aan om samen met OSCE naar de juridische details van de voorstellen te kijken. Met de uitspraken in haar brief, die gesteund worden door de Hongaar Miklós Haraszti, voormalig OSCE-vertegenwoordiger voor Vrijheid van Media, krijgt de Hongaarse regering een flinke portie scherpe kritiek op de te snelle en niet goed doordachte wetsvoorstellen voor de media en pers. Haraszti waarschuwde ook dat, hoewel de OCSE geen juridische middelen heeft om iets te kunnen doen, dit wetspakket zo tegen de Europese praktijk ingaat dat de internationale publieke opinie niet zomaar tevreden mag zijn omdat Fidesz de tweederde meerderheid heeft en ze dus kunnen doen wat ze willen.
>>>> Bron: | OCSE & MTI |
>>>> TdS |