Mediawet vanaf 1 januari 2011 van kracht
Maandag 8 november 2010 - De nieuwe Hongaarse Mediawet, die samen met een aantal andere wetsvoorstellen vorige week werd besproken in het Hongaarse parlement, is aangenomen. De werking van deze wet zal zich over elk medium, zo ook over nieuwswebsites en kranten op internet uitstrekken. De rechtsregels in de wet bepalen de publieke rechten en ook de verplichtingen van de pers.
De parlementaire regeringspartijen namen per stemming het door de politici András Cser-Palkovics en Antal Rogán ingediende wetstvoorstel aan. De wet die over de fundamentele regels voor persvrijheid en media-inhoud handelt, treedt per 1 januari 2011 in werking. Met de aanname van dit voorstel vervangt deze mediagrondwet in het vervolg ook het Burgelijk Wetboek voor wat betreft de inhoud nauwelijks veranderde regels voor de pers-rectificatie.
'Volgens het voorstel wordt het recht op rectificatie (vanaf nu recht op weerwoord) uit het Burgerlijk Wetboek gehaald en ondergebracht in de perswet. Deze wet geeft de mogelijkheid als iemand het niet eens is met wat er over hem of haar geschreven of gezegd wordt, het recht op weerwoord te eisen. Uiteraard is dit recht onderhevig aan een aantal regels en voorschriften, maar de angst bij de pers is groot dat spelers in het openbare leven te veel grip krijgen over wat de pers kan en mag schrijven'.
Hele artikel over plan Mediawet
Noot redactie, Tom de Smet:
De vraag is of onafhankelijke nieuwswebsites zoals Hongarije Vandaag te maken gaan krijgen met de regels van de nieuwe Mediawet. In de plannen voor deze wet stond vermeld dat behalve internetsites die in Hongarije gemaakt en beheerd worden, ook de sites die in het buitenland gemaakt worden met een relevantie voor Hongaarse gebruikers, onder de wet gaan vallen. Dit is mede bedoeld om websites die haatzaaiende en discrimerende taal gebruiken aan te kunnen pakken, maar biedt ook ruimte om alles wat de huidige regering en de door hen ingestelde Mediaraad niet bevalt te kunnen beїnvloeden.
Een eerste duidelijk indicatie van het veranderende mediaklimaat is dat op maar heel weinig tv- en radiozenders aandacht werd besteed aan de demonstratie van Magyar Demokratikus Charta tegen het regeringsbeleid op dinsdag 2 november. De staatszender MTV nam het niet op in de nieuwsuitzendingen.