Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Dubbele nationaliteit, nieuw wetsvoorstel

Woensdag 12 mei 2010 - De kamerfractie van de coalitie Fidesz-KDNP zal op de eerste zittingsdag van het parlement al een wetsontwerp indienen over de dubbele nationaliteit. Zsolt Semjén, voorzitter van KDNP, tevens vice-premier en verantwoordelijk voor nationale beleidszaken, heeft dit onlangs op tv aangekondigd. Volgens hem is de nieuwe wet voor het dubbele staatsburgerschap niet in strijd met de Europese regelgeving. Hongarije wil daarbij het Roemeense voorbeeld volgen.

Iedereen die niet in Hongarije woont maar wel vindt dat hij of zij een Hongaarse identiteit heeft, kan op individuele basis middels een versnelde procedure het Hongaarse staatsburgerschap verkrijgen. Als het Roemenië wel lukt om zelfs niet-EU-burgers, namelijk de Roemenen die in de Republiek Moldavië wonen, de dubbele nationaliteit te bieden, dan kan Brussel nu niets zeggen over het Hongaarse staatsburgerschap van Hongaren die in het huidige Servië, Roemenië of Slowakije wonen, in die gebieden die voor het verdrag van Trianon in 1920 nog tot Hongarije behoorden.

Stemrecht voor de nieuwe dubbele staatsburgers buiten Hongarije blijft vooralsnog buiten beschouwing, enkel diegenen die in Hongarije zelf een woonadres hebben zullen kunnen gaan stemmen.

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije