Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Comment not terminated

Dubbele nationaliteit leidt tot spanning met Slowakije

Woensdag 19 mei 2010 - Nu de coalitie van Fidesz-KDNP de regerende macht heeft in Hongarije, is het thema van de dubbele nationaliteit weer op de agenda gezet. Met een tweederde meerderheid in het parlement is het voor hen nu mogelijk diverse wetten aan te passen. Een van de eerste onderwerpen waarover een wetswijziging werd ingediend is de dubbele nationaliteit. Buiten de grenzen van Hongarije wonen veel Hongaren sinds het opbreken van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie (na de Eerste Wereldoorlog met het verdrag van Trianon).

Deze Hongaren raakten na het trekken van de nieuwe grenzen buiten Hongarije, maar wonen nog vaak in gebieden waar Hongaren de meerderheid vormen. In alle zeven buurlanden zijn Hongaarse gemeenschappen te vinden. In totaal leven meer dan 2,5 miljoen Hongaren net buiten de grenzen van Hongarije.

In 2004 werd al eens een referendum gehouden over dit onderwerp. Door een te lage opkomst werd het referendum echter niet geldig verklaard. Nu diende Fidesz een wetsvoorstel in om alle Hongaren buiten de landsgrenzen het recht te geven op de Hongaarse nationaliteit. In Slowakije is heftig gereageerd op dit voornemen. Premier Robert Fico noemt het voornemen een aanslag op de Slowaakse soevereiniteit. In Slowakije wonen ruim een half miljoen Hongaren. Met het zicht op de landelijke verkiezingen in dit buurland die naar verwachting door de nationalisten zullen worden gewonnen heeft het Slowaakse parlement direct een ingelaste zitting gehouden over de berichten uit Hongarije. Ook is de Slowaakse ambassadeur in Boedapest teruggeroepen. Slowakije neemt de kwestie dus hoog op en heeft aangekondigd het onderwerp ook internationaal onder de aandacht te willen brengen. Het lijkt er op dat er in de komende maanden weer een verslechtering zichtbaar wordt in de relatie tussen Hongarije en Slowakije.

>>>> Door:  Allard Wiersma 

 

Facebookgroepen Hongarije Nederlandstalig

Hieronder ziet u een overzicht van verschillende facebookgroepen van Nederlanders, Belgen en Hongaren die met elkaar communiceren in de Nederlandse taal maar ook in het Hongaars of het Engels. Staat er een facebook-groep niet bij? Stuur uw tip naar:

Nederlandse Ambassade in Hongarije             Wie woont waar in Hongarije            Boekendag Boedapest
Belgische Ambassade in Hongarije   Wonen en leven in Hongarije   Studentenvereniging Hongarije
Hungarian Business Network Nederland   Hongaars-Vlaamse club   KRE Boedapest Neerlandistiek
Nederlandse Vereniging in Hongarije   Stichting Kinderhulp Hongarije    ELTE Boedapest  Neerlandistiek 
Nederlanders en Belgen in Hongarije   Stichting Rex dierenwelzijn Hongarije    Universiteit Debrecen Neerlandistiek
Belgen in Hongarije    Marktplaats Hongarije   Hungária Club 1929
Hongarije Groep   De Hongaarse Taal   Wonen en reizen in Hongarije