Wijnhuis Takler breidt flink uit
De firma Takler die sinds 1987 bestaat wordt gerund door vader Ferenc en zijn zonen András en Ferenc Jr. en het wijnhuis behoort tot de top van Hongarije. Takler maakt rode wijnen van druiven zoals merlot, kadarka, pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos, cabernet franc en zweigelt. Steeds vaker zie je in Hongaarse restaurants hun duurdere segment aan wijnen op de kaart, maar ook hun erg lekkere huiswijnen worden voor een schappelijke prijs in vele cafés geschonken. Sommige wijnen van Takler zijn ook al een tijdje in Nederland en Belgiё verkrijgbaar, zoals de Bartina Cuvée en Regnum Cuvée.
Voor de uitbreiding met de nieuwe wijnkelder en opslagruimte, samen 500 m², was tegen de 1 miljoen euro nodig. De helft daarvan kwam vanuit een Europese subsidie waarvoor Takler in 2008 voor in aanmerking kwam. Het mocht zeker een centje kosten, want in de ontvangstruimte en de proefzaal zijn ook kleurrijke schilderingen die betrekking op wijn hebben aangebracht. En een deel ziet er zelfs uit als een barokke basiliek. Naast de nieuwbouw is ook de oude wijnkelder opgeknapt. Op dit moment produceert Takler 5000 tot 6000 hectoliter per jaar, 85% daarvan wordt in Hongarije verkocht.
Verschillende rode wijnen van Takler zijn op zondagmiddag 27 november te proeven op de Hongaarse Wijnproeverij van Wijn uit Hongarije in Oosterhout.
>>>> | TdS |