Kezes-Lábos Festival in Etyek, 22 en 23 september.
Donderdag 6 september 2012 - Waar de naam van dit festival vandaan komt, niemand weet het eigenlijk meer. Kezes: tam/mak/handig/borg, en Lábos: grote pan. Dat zijn de betekenissen die je vinden kunt. Maar met een beetje fantasie zou je ook kunnen denken dat het wel wat lijkt op 'kézzel-lábbal', dus 'met handen en voeten'. En die heb je zeker nodig als je naar het gastro-festival Kezes-Lábos in Etyek gaat.
Want er valt veel goeds te eten en te drinken, daar gebruik je de handen voor. En je loopt of slentert de hele dag en avond met je wijnglas in de hand van kelder naar kelder en van pleintje naar wijngaard door het dorp en de omliggende heuvels. Voor wie niet lopen kan of wil, er rijden ook minibusjes rond. Dat scheelt weer blaren op de voeten.
Het dorp Etyek is het centrum van de ten westen van Boedapest gelegen wijnregio Etyek-Buda, daar liggen ook de grote wijngaarden van onder meer Törley en Nyakas. Twee keer per jaar houden ze er een groot wijn- en culifeest. In en bij de vele wijnkelders van Etyek zijn dan veel verschillende wijnmakers uit Hongarije aanwezig en op meerdere plaatsen staan ambachtelijke producenten met kaas, vleeswaren, gebak en nog veel meer.
Als je naar de Kör Pince gaat, waar ruim twintig wijnhuizen te vinden zijn, loop dan ook langs de tent van een van de allerbeste strudelbakkers van Hongarije. Bakkerij Doszpod is gevestigd in Mélykút aan de grens met Servië en trekt door het hele land van festival naar festival met een enorme op hout gestookte oven. Rond de vijftien verschillende soorten strudel bakken ze in die gloeiendhete locomotief. En ze zijn allemaal even lekker!
Het festival vind plaats op zaterdag 22 en zondag 23 september 2012.
Voor meer informatie over busvervoer naar Etyek en de chauffeurservice Fittipaldi, kijk op: Kezes-Lábos, Engelstalig.
>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije
>>>> TdS