Nederlandse sterrenrestaurants doen de Tokajiproef
Dinsdag 28 augustus 2012 - Als je Hongaarse wijnen in Nederland onder de aandacht wilt brengen, zijn er meerdere wegen die je kunt bewandelen. De gastronomische website Knoopjelos.nl pakt dat op een zeer bijzondere wijze aan. Laat koks en sommeliers van sterrenrestaurants wijn-spijscombinaties maken met een Hongaarse wijn als leidraad, en laat die combinatie dan door vakmensen beoordelen.
Zo kregen op zaterdag 25 augustus vijf Nederlandse sterrenrestaurants de opdracht om een dessert en een tussengerecht te bereiden, begeleid door een zelf gekozen Tokaji Aszú.
'Het werd vooraf beschouwd als de lastigste Knoopjelos Proef tot op heden. Want hoe om te gaan met het sterk wisselende karakter en de royaal aanwezige restsuikers in Tokaji Aszú? Vijf sterrestaurants, allen erkende wijn-spijsspecialisten, gingen aan de slag om dit vraagstuk op te lossen. Aannames vooraf waren dat het tussengerecht meer problemen teweeg zou brengen dan het dessert, en dat de prominente accenten in Tokaji Aszú ook veelvuldig op het bord voorbij zouden komen. Die inschatting bleek deels juist, maar toch voerden vooral ingenieuze vondsten de boventoon. Zo wist De Kromme Dissel de juiste snaar te raken door middel van een knappe creatie op basis van caramel, yoghurt, honing en abrikoos, waarbij sommelier Ronnie Brouwer koos voor een 6 puttunyos Aszú van het huis Orosz Gabor. Teruggekoeld en gekaraffeerd om het reeds aanwezige fruit nog verder te laten spreken'.
>>>> Lees verder op: Knoopjelos.nl - 't Schulten Hues zegeviert tijdens zeldzaam spannende Tokajiproef
In maart van dit jaar vond ook een door Knoopjelos.nl, samen met Atilla Szunomar, georganiseerde Hongaarse wijn-spijs proef plaats, met andere wijnen en met andere deelnemende restaurants. De verslagen kunt u lezen op:
>>>> Verslag Hongarijeproef deel 1: ongekende toewijding en creativiteit
>>>> Verslag Hongarijeproef deel 2: Da Vinci blijft Treeswijkhoeve nipt voor
>>>> Foto's ©Knoopjelos.nl/Maurice van Bussel