Furmint Feest in Mád, 6 & 7 september
Dinsdag 27 augustus 2013 - Op kleine schaal hielden ze jaarlijks in het dorpje Mád al oogstfeesten en open kelderdagen, maar pas sinds een paar jaar pakken de wijnmakers van Mád het groter aan. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september vindt daar weer het derde Furmint Feest plaats. Op deze dagen kun je bij bijna alle wijnhuizen van Mád de beste soorten furmint proeven.
De furmint druif wordt in de wijnregio Tokaj-Hegyalja het meest geteeld en dus ook in Mád. De hernieuwde status van furmint, eindelijk worden er mooie minerale droge wijnen van gemaakt in plaats van verwerkt te worden tot bulkwijnen, is mede te danken aan de inzet van wijnmaker István Sepszy senior. Zich bewust van de kwaliteit en potentie van de wijngaarden van Mád was hij een van de eerste Hongaarse wijnmakers die droge furmintwijnen ging maken. Die werden een groot succes, om hun hoge kwalititeit en om de specifieke eigenschappen die te danken zijn aan het bijzondere terroir. Niet alleen in Hongarije werd de naam Szepsy een begrip, ook buitenlandse wijnjournalisten en sommeliers wilden allemaal graag even bij hem langs. Zijn zoon, István Szepsy junior, leidt nu zijn eigen wijnhuis Szent Tamás, dat is vernoemd naar de gelijknamige wijngaard. Deze wijngaard, net als de andere wijngaarden in Mád, zijn al sinds 1732 geclassificeerd. De adelijke Rákóczi familie legde toen de grenzen van de hele Tokaj wijnregio, inclusief de wijngaarden, als eerste in Europa vast.
Vader en zoon Szepsy zijn lid van de Mádi Kör, net zo als de eigenaren van de andere wijnhuizen in Mád die inmiddels tot de top van Tokaj behoren zoals Royal Tokaj, Demetervin, Barta Pince en Lenkey Pincézet (foto rechts: Géza Lenkey) en Árvay Családi Pincézet uit het verderop gelegen Rátka. Deze vereniging is opgezet om de kwaliteit te verbeteren en de beschermde oorsprongsbenaming te waarborgen. Daarvoor hebben ze met elkaar regels opgesteld voor de teelt, oogst en productiewijze en zijn er afspraken over hoe duurzaam om te gaan met de grotendeels boven op de heuveltoppen liggende wijngaarden. Mád kan zich zo ook beter onderscheiden van de rest in de wijnregio. Het gebeurt namelijk nog veel te vaak dat producenten die minder goede wijngaarden bezitten en die slechtere wijnen produceren meeliften op de goede naam van Tokaj. Vorig jaar startte onder leiding van László Alkonyi dan ook een project om alle wijngaarden van de hele regio opnieuw te gaan classificeren.
Op weg naar Tokaj- Hegyalja kom je vanuit het westen gezien zowel met de auto als met de trein als eerste in het stadje Szerencs terecht, ook wel de poort naar de Tokaj wijnregio genoemd. Als symbool daarvoor staat er midden in het centrum een stenen 'poort'. Twee hoge stenen zuilen aan weerskanten van de weg markeren de grens. Maar omdat er hier amper wijnhuizen te vinden zijn, moet je verder de regio in. Mád is dan het eerste wijndorp dat je tegenkomt, en daar begint ook de eeuwenoude roem van Tokaj.
Naast de proeverijen bij de verschillende wijnhuizen worden ook concerten gegeven op het Mádi Furmint Ünnep en er wordt gekookt door koks uit Mád en omgeving, zoals die van restaurant Anyukám Mondta in Encs.
Het volledige programma is te bekijken in de Hongaarstalige pdf:
>>>> Mádi Furmint Ünnep
>>>> Meer over Hongaarse wijn, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije
>>>> Tekst & foto's: Tom de Smet