Wachten op Miska
Vrijdag 9 januari 2009 - De oude vrouw richt zich op. Hoort ze iets? Hij kan elk moment thuiskomen. Ze is moe, zo moe. Maar ze heeft soep gemaakt en de tafel gedekt. Een bord voor haar zelf en een bord voor haar zoon. Twee lepels. Ze scharrelt wat rond in de kamer die haar huis is. Door de kromgegroeide rug kan ze niet meer rechtop staan. Een zwart-vale jurk. Om haar hoofd een oude maar nog niet versleten hoofddoek, daarin haar gezicht als een ovaal van groeven en rimpels met twee droevige, groene ogen.
‘Kies een kip!’
De band tussen Hongaren en Nederlanders
Zondag 19 april 2009 - György Konrád. Krisztina de Châtel. Ferenc Puskas. Sándor Marai. Judith Polgar. Miklós Lakatos. Imre Kertész. Ernö Rubik. Balázs Dzsudzsák. Franz Liszt. Nicolas Sarkozy. Dzsingisz Gábor. Péter Nádas. Béla Tarr. Zsa Zsa Gábor. Lájos Kalános. Estée Lauder. Tony Curtis. Eva Besnyö. Victor Vasarely. Tamás Darnyi. Sylvia Tóth. Béla Bartók. Gábor Bábos. Agota Kristof. Márta Mészáros. Zoveel beroemde Hongaren...wat een bijzonder volk.
Een Hongaar in Nederland
‘Eén koekje bij de koffie…’
Donderdag 10 januari 2008 - IDENTITEIT. In de Dikke van Dale staat: identiteit = eenheid van wezen, volkomen overeenstemming, persoonsgelijkheid.
Je schijnt er vooral naar op zoek te zijn in je puberteit. Sommigen komen er snel achter wie ze zijn, anderen blijven zoeken en er zijn natuurlijk mensen die nooit op pad gaan. Ik zoek opnieuw. Misschien omdat ik er nu de gelegenheid voor heb of omdat ik geïnteresseerd ben in de geschiedenis van mensen. Omdat in dit multicultureel tijdsgewricht identiteit zo’n groot issue is of omdat ik - als zo velen- van gemengd bloed ben, in mijn geval half Nederlands en half Hongaars.
Hongaars leren=hardlopen
‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’
What’s in a name?
Maandag 17 december 2007 - Als ik mij vroeger voorstelde - en dan spreek ik over de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw - volgde steevast de volgende vraag: ’Nagy, Nagy…ben je soms familie van Imre Nagy, de premier van 1956, of de voetballer Nagy bij FC Twente?’ Dat ben ik niet, van geen van beiden, tenminste niet dat ik weet. Ik legde altijd braaf uit dat de naam Nagy een soort Jansen is in Hongarije. Als ik zin had, vertaalde ik mijn naam. Nagy betekent groot en het woord komt veelvuldig voor in het Hongaars, zoals in grootvader en -moeder: nagyapa és nagyanya.