Kruidigheid uit Cserszeg


Tijdens zijn opleiding aan de Hogere Tuinbouwschool bekwaamde Bakonyi zich in de wijnbouw en het veredelen en kruisen van druivenrassen. Zijn cserszegi füszeres (gekruid/kruidig uit Cserszeg) onstond uit een kruising van irsai olivér (ook specifiek Hongaars) en de rode traminer (Roter Traminer, Savagnin rose). Bakonyi wilde, behalve dat de druif vroeg zou rijpen, vooral dat hij koude lange winters goed zou doorstaan en dus gemakkelijk te telen zou zijn in de meer noordelijke wijnstreken van Hongarije. Toch duurde het nog tot begin jaren tachtig voordat de druif op grotere schaal werd aangeplant. Regio’s waar de druif nu verbouwd wordt zijn, naast Kunság, onder meer Balatonmelleké (Zala), Etyek-Buda en Ászár-Neszmély. En deze laatste wijnstreek ligt inderdaad in het noorden en daar komt ook deze wijn van de HEMA vandaan. De streek, net als Kunság trouwens, had tot een jaar of tien geleden niet echt het imago van ’allerbeste wijnregio’. Ook daar waren in de communistische tijd grote wijncoöperaties te vinden waar alles om de productie draaide en niet om kwaliteit. Wijndruiven moesten gemakkelijk te telen zijn en snel rijpen. Wagonladingen bulkwijn werden er in die tijd per spoor onder meer naar de vroegere Sovjet-Unie getransporteerd. Maar zoals Frittmann bewijst, en ook vele andere wijnhuizen die na de omwenteling van 1989 in de ’mindere’ streken aan het werk gingen, valt met inzet en vakmanschap daar ook goede wijn te maken.

Een jaar of tien geleden proefde ik in Boedapest voor het eerst een cserszegi fűszeres en jawel, de naam suggereert het al, ik vond hem kruidig. En deze van de HEMA, tja, het is een beetje van alles wat langskomt. Vol, boterig en wollig aan de ene kant en los daarvan veel fris fruit en, te, hoge zuren. Een echte eenheid vormen de twee druiven niet. Maar voor de prijs van € 4,50 gaan we niet staan piepen. Maar of het een Omfietswijn wordt is de vraag. Oja, bij de laatste paar slokken proefde ik rozen. Nu nog op zoek naar de maneschijn. En wachten tot die pure Frittmann ook in Nederland verschijnt.
>>>> Tom de Smet
>>>> Meer over Hongaarse wijn, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije
Noot TdS: De cserszegi füszeres 2013 van Frittmann blijkt wel al in Nederland te koop te zijn, ik had dat niet goed onderzocht. Ellen Reijgersberg van de Hongaarse Wijnwinkel in Bussum maakte mij erop attent. Ook bij Slijterij Benting in Coevorden is deze wijn verkrijgbaar.
>>>> Meer over Hongaarse wijn, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije
Noot TdS: De cserszegi füszeres 2013 van Frittmann blijkt wel al in Nederland te koop te zijn, ik had dat niet goed onderzocht. Ellen Reijgersberg van de Hongaarse Wijnwinkel in Bussum maakte mij erop attent. Ook bij Slijterij Benting in Coevorden is deze wijn verkrijgbaar.