Olaszrizling Október, overzichtsproeverij 19 oktober in Boedapest
Donderdag 3 oktober 2013 - De 'olaszrizling' is een van meest aangeplante wijndruiven van het land en je komt hem in alle Hongaarse wijnregio's wel tegen. In Oostenrijk noemen ze hem 'welschriesling' en in Italië heet hij 'riesling italico', een benaming die ook internationaal gebruikt wordt. In Hongarije was de olaszrizling altijd al goed voor een sappig tafelwijntje, maar sinds de jaren negentig worden er meer en meer topwijnen van gemaakt waarin het terroir goed tot uitdrukking komt. Vooral aan de noordzijde van het Balatonmeer is de olaszrizling overal te vinden.
De druif is, ondanks de naam, niet verwant aan de riesling - in Hongarije rajnai rizling (Rijnriesling) genoemd - en over de herkomst is ook niet veel bekend. De oorsprong ligt volgens zeggen in Frankrijk of in Italië en dat laatste verklaart ook de Hongaarse toevoeging 'olasz - Italiaans'. Om deze olaszrizling eens mooi in het Hongaarse herfstzonnetje te zetten wordt dit jaar 'Olasrizling Október' georganiseerd. Overal in het land doen deze maand restaurants, wijnwinkels én uiteraard de wijnmakers mee met wijnmenu's, proeverijen en presentaties met als hoogtepunt de grote overzichtsproeverij in het Gerbeaud Ház in Boedapest op zaterdag 19 oktober.
Op de proeverij zijn zestig Hongaarse wijnmakers vertegenwoordigd en hun aanbod is zo divers dat het niet anders kan dan dat je er een aantal favorieten zult kunnen vinden. Van elegant tot karaktervol, op hout geouderd of jong en reductief, met duidelijk herkenbare mineralen uit Badacsony, Csopak of Somló of met bloemengeuren en een milde smaak uit Eger en Mátra; de olaszrizling is niet alleen het meest aangeplant in Hongarije, maar biedt waarschijnlijk ook het meest veelzijdige palet aan smaken.
Deze eerste Olaszrizling Október wordt georganiseerd door Winelovers in samenwerking met Vinoport en Borászportál. Een overzicht van de wijnhuizen, waaronder Figula, Bock, Jásdi, Kreinbacher, Szeremley, Bussay, Gere en Laposa, is te zien op: Kiállítók.
In de ochtend worden er een aantal masterclasses gehouden en vanaf 16.00 tot 22.00 uur vindt de grote proeverij plaats die voor iedereen toegankelijk is.
>>>> Meer over Hongaarse wijnen, Nederlandstalig: Wijn uit Hongarije
>>>> Tom de Smet