Naar Tokaj, het is tijd voor Aszú
Zaterdag 7 december 2013 - Een alleraardigst autootje, door Rianne het groene kikkertje genoemd, voert ons op een dag in oktober richting Tokaj. De beloofde zomerse temperaturen blijven in de Hongaarse mist nog steken op een schamele 16 graden. Dezelfde mist die ervoor zorgt dat we kunnen genieten van de Tokaji Aszú, de beroemdste Hongaarse wijn. Maar tegen een uur of elf breekt de zon door en maakt de gedachte aan een jas plaats voor de vraag waarom ik het wollen colbert meegenomen heb.
Genomineerden verkiezing Wijnmaker van het Jaar bekend
Woensdag 13 november 2013 - Het is zover. De Hongaarse Wijnacademie heeft bekendgemaakt welke Hongaarse wijnmakers in 2013 meedingen naar de felbegeerde titel 'Wijnmaker van het Jaar'. De gegadigden zijn: János Bolyki - Eger, Tamás Borbély - Badacsony, Tamás Dúzsi - Szekszárd, Éva Gál-Dignisz - Kiskunság en Zoltán Heimann - Szekszárd.
Kool is cool in Vecsés
Maandag 30 september 2013 - Op weg vanaf Boedapest naar het Hongaarse vliegveld Liszt Ferenc kom je er altijd langs. Vanaf de snelweg zie je er als eerste nu de shoppingmalls, bouwcentra en bezinepompen liggen, maar tot een jaar of tien geleden kon je er nog over de akkers heen kijken, weidse akkers vol met witte en rode kolen. Sinds de tweede helft van de achttiende eeuw toen Duitse immigranten naar Hongarije trokken om in de landbouw aan het werk te gaan, vormt het stadje Vecsés het centrum van de Hongaarse zuurkool.
Een flinke portie lichaamsbeweging
Vrijdag 13 december 2013 - Ook in Nederland worden de van oorsprong Hongaarse Mangalica varkens gehouden en twee van de misschien wel meest bevlogen varkenshoeders van het land zijn Sándor Schiferli en Barbara Meyer zu Altenschildesche. Je zou ze eigenlijk papa en mama Mangalica kunnen noemen, zo begaan zijn ze met het wel en wee van hun varkens.
Frietje met in Boedapest
Donderdag 28 november 2013 - Een nachtje stappen op de Nagymező utca in Boedapest en van tevoren een bodempje leggen of afsluiten met een snelle hap? Knort je maag, maar heb je toch echt geen zin in weer zo'n pizza slice of slappe gyros? Sinds half november kun je in een van de drukste uitgaansgebieden van de stad nu ook een frikandel, kroketje of frietje met mayo scoren.
Hungarikum hoezee!
Donderdag 17 oktober 2013 - Nog even en dan barst in oktober voor een aantal dagen het grote Worstenfestival van Békéscsaba los. Duizenden mensen staan daar dan met elkaar worst te draaien alsof hun leven ervan afhangt. Dit jaar is er nog iets te vieren voor de burgers van de stad en de worstenliefhebbers uit Hongarije en andere landen die massaal naar het festival komen: de Csabai Kolbász (worst uit Csaba) is opgenomen in de Hongaarse Hungarikum Lijst. Samen met drie andere producten kreeg de Csabai Kolbász, de worst uit Gyula had hem al eerder, in september de titel Hungarikum toegekend.
Hongaarse wijnen en spijzen in Oegstgeest
Zaterdag 28 september 2013 - Het Hungarian Business Network (HBN) organiseert ook dit jaar weer een Wijn & Spijs Evenement in Oegstgeest. Naast de wijnen van Miranda Beems Wijnimport valt er dit keer ook te proeven van de wijnen van Hegyem en Wijnhuis Kastelein. Op donderdagavond 10 oktober gaan de deuren van Café Duinzicht open voor alle geïnteresseerden. De Hongaarse en internationale specialiteiten worden verzorgd door Intergrill.
Éva Gál-Dignisz is de Wijnmaker van 2013
Donderdag 12 december 2013 - Begin december werd Éva Gál-Dignisz verkozen tot Wijnmaker van het Jaar 2013. Ze is de eerste vrouw die de felbegeerde titel mag dragen. Om de onderscheiding te krijgen, moet je als wijnmaker wel wat in je mars hebben. Je wijnen moeten bijvoorbeeld van een constante kwaliteit zijn en je moet erkenning hebben gekregen in binnen- en buitenland. Het is de hoogste onderscheiding die je als Hongaarse wijnmaker kunt krijgen.
Tepertős pogácsa nu een beschermd product
Maandag 25 november 2013 - Een paar jaar geleden kregen een aantal Hongaarse streekproducten al een beschermde geografische aanduiding of beschermde oorsprongsbenaming en onlangs werd de tepertős pogácsa, een product dat in het hele land gemaakt wordt, ook opgenomen in de Europese lijst van beschermde benamingen. De tepertős pogácsa valt in de derde categorie en mag vanaf nu een gegarandeerde traditionele specialiteit genoemd worden.
Olaszrizling Október, overzichtsproeverij 19 oktober in Boedapest
Donderdag 3 oktober 2013 - De 'olaszrizling' is een van meest aangeplante wijndruiven van het land en je komt hem in alle Hongaarse wijnregio's wel tegen. In Oostenrijk noemen ze hem 'welschriesling' en in Italië heet hij 'riesling italico', een benaming die ook internationaal gebruikt wordt. In Hongarije was de olaszrizling altijd al goed voor een sappig tafelwijntje, maar sinds de jaren negentig worden er meer en meer topwijnen van gemaakt waarin het terroir goed tot uitdrukking komt. Vooral aan de noordzijde van het Balatonmeer is de olaszrizling overal te vinden.
Wijnfestival in Boedapest: Wijn & Vrouw
Donderdag 29 augustus 2013 - Sommige wijnliefhebbers kunnen niet meer wachten, als pelgrims staan ze te popelen om over een kleine twee weken naar het 'Mekka' van de Hongaarse wijn te trekken, het jaarlijks in september terugkerende Wijnfestival rondom het Paleis op de Burcht in Boedapest. Dit jaar staat het festival in het teken van de vrouw. Jaja, want ook de Hongaarse wijnwereld ontwikkelt zich van een ouderwets mannenbolwerk tot een jonge hedendaagse sector.
Meer artikelen...
- Furmint Feest in Mád, 6 & 7 september
- Bubbelen & Bruisen in Boedapest, 25 t/m 28 juli
- Wijnweken in Badacsony, wijn bij het water
- Stierenbloed & Tractoren, Wijnfeest in Eger
- Abrikozenfeest onder de Gelukkige Steenburcht
- Honderden wijnen proeven, VinAgora 29 juni
- Wijn en muziek uit het Karpatenbekken
- Open Kelder Dagen met Pinksteren
- Nieuw wijnfeest in Etyek, 18 & 19 mei
- Samen daslook plukken, reden voor feest in Orfű