Geen besmette komkommers in Hongarije
Vrijdag 3 juni 2011 - In Hongarije zijn geen komkommers uit Spanje aangetroffen die besmet zijn met de E.coli bacterie, aldus staatsecretaris van Landbouw Endre Kardeván. Hongarije heeft vanuit Spanje maar weinig komkommers ingevoerd, en met wat er wel op de markt is gekomen is niets mee aan de hand. Kardeván roept Hongaren op om enkel Hongaarse komkommers te eten.
Dinsdag 24 mei 2011 - Hongarije heeft bij de Decanter World Wine Awards 2011, waarvoor ruim 12.000 wijn uit 44 landen werden beoordeeld, 72 medailles binnen gehaald. Het lijkt misschien niet zo veel, maar het geeft wel goed aan dat Hongaarse wijnen buiten Hongarije steeds meer gewaardeerd worden en ook voor vol worden aangezien.
Woensdag 4 mei 2011 - Als je aan Hongarije denkt, denk je aan de drie P's: poesta, paprika én pálinka. De laatste jaren is het vooral de pálinka die meer en meer symbool gaat staan voor de vrolijke Hongaar en het goede leven op het land. Maar de mensen in de stad weten er ook flink raad mee.
Dinsdag 29 maart 2011 - In het weekend van 19 en 20 maart vond in het supersjieke Corinthia Grand Hotel in Boedapest voor de tweede keer het VinCE plaats. Dit Centraal-Europese wijnevenement werd net als in 2010 georganiseerd door het wijnblad Decanter. Het was moeilijk om een keuze te maken uit het uitgebreide programma.
Maandag 30 mei 2011 - Zomertijd is ook komkommertijd. Maar dit jaar zorgen de komkommers voor een ware komkommerpaniek. In Duitsland zijn al tien mensen overleden aan met E.coli (EHEC) besmette komkommers. Het komkommerspook waart overal rond in Europa, al in acht landen zijn besmettingen gemeld, waaronder ook één in Nederland. In Belgiё zijn geen sporen van de bacterie gevonden.
Woensdag 18 mei 2011 - Enige bescheidenheid zou je wel verwachten als het om het promoten van de consumptie van ganzenlever gaat. Maar de Hongaarse pluimveebranche pakt het anders aan. Ze organiseren juist een luxe festival bij het paleis op de Burcht van Buda. Dit festival is er voor de eerste keer. Dat klopt wat betreft Boedapest, maar in Oroszháza gebeurt dat al langer. Dat stadje is het centrum van de regio waar de meeste ganzenhouderijen gevestigd zijn.
Woensdag 27 april 2011 - Een van de meest bekende wijnregio's van Hongarije is de Balaton regio, een gebied dat rondom het Balatonmeer ligt en zo divers is dat er tientallen verschillende soorten wijn worden gemaakt. Micro-klimaat, grondsoort, hoogteverschillen, temperatuur, rondom dit grote meer is alles overal anders.
Dinsdag 22 maart 2011 - Hoewel Duitsland en Oostenrijk de meeste prijzen in de wacht hebben gesleept, heeft ook Hongarije op de afgelopen Destillata 2011 in het Oostenrijkse bad Ischl weer laten zien dat ze meesters zijn in het maken van gedestilleerd. Destillata is een internationale vakwedstrijd waar voornamelijk stooksels uit 100 % puur fruit worden beoordeeld.
Zaterdag 28 mei 2011 - Afgelopen weekend was ik aanwezig op het jaarlijkse wijnfestival van Etyek. Dit sfeervolle evenement wordt sinds 2003 gehouden in het dorpje Etyek, op een halfuurtje autorijden van de Hongaarse hoofdstad. Zoals eerdere jaren openden de plaatselijke wijnhuizen hun kelderdeuren voor de bezoekers maar ook uit andere delen van het land waren bekende wijnmakers aanwezig.
Maandag 9 mei 2011 - Hongarije is een wijnland, maar er wordt ook meer en meer bier gedronken. Bars gaan vaker speciale bieren schenken en er is sinds een paar jaar een bierdrinkersclub die regelmatig proeverijen organiseert. En volgend weekend in Boedapest wordt het allereerste echte bierfestival van Hongarije gehouden.
Vrijdag 22 april 2011 - Met Pasen eet de Hongaar traditioneel de Paasham, een gebruik dat we in Nederland en Vlaanderen niet echt kennen. Die Paasham wil nog wel eens in kwaliteit verschillen, reden om elk jaar voorafgaand aan de pasen voor de voedsel-en warenautoriteiten supermarkten en levensmiddelenwinkels binnen te stappen.
Vrijdag 11 maart 2011 - Meer dan 1200 horecabedrijven deden mee aan de landelijke Torkos Csütörtök actie op donderdag 10 maart. Aan het einde van de carnavalsperiode in Hongarije kun je op deze dag op veel plaatsen voor de helft van de prijs eens lekker luxe gaan eten.