Eetbaar seizoen
Woensdag 26 mei 2010 - Net voorbij het park in Vác ligt een wat verwilderd terrein, waar egelantier, vlier, bramen en hop hoog opschieten. Dezer dagen zwerven er allerlei mensen met plastic zakken en een schaar rond: de vlier bloeit, en dus is het tijd om vlierbloesemdrank te maken, een geurige frisdrank die je maakt door een flinke schaal bloemen een dag lang te laten trekken met een paar flinke scheppen suiker en citroensap of citroenzuur. Meer suiker, en de boel laten opkoken levert je vlierbloesemsiroop. Samen met de eerste aardbeien een van de pleziertjes van de vroege zomer.
Voor Nederlanders is natuur iets om naar te kijken en af te blijven, voor Hongaren is het iets om te gebruiken. Dat verklaart waarschijnlijk mede de enorme populariteit van vissen. En de jacht is hier ook nog niet in diskrediet geraakt.
Hongarije heeft een 1ste Michelinster
Slow-Food Convivium nu ook in Pécs!
Zondag 7 februari 2010 - Slow, slow, quick, quick, slow... Herinner je je die eerste danspassen op stijldansen nog? Zo verliep ongeveer ook de presentatie op 29 januari jongstleden in de Nádor Galerie van het nieuwe Convivium van Slow-Food in Pécs. Langzame woorden in het Hongaars door Gyula Wirth, afgewisseld door het pittige Duits van Claudia Mari. Die twee zijn pas net met de eerste lessen bezig waarschijnlijk, want Wirth en Mari hebben de kunst om samen te 'dansen' nog niet echt onder de knie. Toch is de kennismaking met hen veelbelovend, hun passie om meer mensen bij hun ideaal te betrekken is overtuigend.
Tokaj-wijn wint Elfde Pannon Bormustra
Dinsdag 15 juni 2010 - Elk jaar vindt in Pannonhalma een concours voor Hongaarse wijnen plaats. Daar worden door zowel een nationale als een internationale jury wijnen geproefd en beoordeeld. Deze elfde editie van het Pannon Bormustra werd ditmaal niet zoals gebruikelijk gehouden in de ruim duizend jaar oude abdij van Pannonhalma, maar in het gloednieuwe bezoekerscentrum van het klooster dat vorige maand werd geopend.
Hongaarse wijn- & culinair festival Amsterdam
Zondag 18 april 2010 - Op zondag 9 en maandag 10 mei staat het onderwerp Hongaarse wijn en spijs centraal in Hotel Casa 400. Dit evenement is georganiseerd door de Furmint Foundation, een initiatief van wijnjournalisten, importeurs en liefhebbers van Hongarije. U kunt er onder meer genieten van een uitgebreide wijnproeverij van bijzondere Hongaarse wijnen, de enige echte Hongaarse salami, diverse soorten kolbász en unieke delicatessen van het Hongaarse Mangalica varken.
Opnieuw Tokaj-wijnstreek in Slowakije
Dinsdag 16 maart 2010 - In het elektronische register van de Europese Commissie (e-bacchus) blijkt de benaming voor de Tokaj-wijnstreek in Slowakije onlangs te zijn gewijzigd: de naam ervan bevat nu het woord 'Tokaj'. De Hongaarse vakorganisaties zijn hierover verbijsterd. Deze stap is onbegrijpelijk, aldus Ferenc Marcinkó, voorzitter van het vakverbond voor de Tokaj-wijnstreek.
Foodapest & UKBA, twee voedingsbeurzen tegelijk
Zondag 31 januari 2010 - De levensmiddelen- beurs Foodapest die sinds 1992 elk jaar gehouden wordt in Boedapest is een van de grotere en belangrijke beurzen voor eten en drinken in Midden- en Oost-Europa. Zowel voor de vakbranche als de consument is het interessant om daar de ontwikkelingen en nieuwe trends op culinair gebied te volgen. Met rond de 250 exposanten, wedstrijden en seminars is deze beurs ook steeds meer een internationaal ontmoetingspunt aan het worden voor mensen uit de Horeca. Vele internationale koks zijn dan ook op de beurs aanwezig.
Egon Ronay, culinair 'opvoeder' van Engeland overleden
Maandag 14 juni 2010 - Een van de belangrijkste restaurantcritici van de afgelopen decennia in West-Europa, de van oorsprong Hongaarse maar sinds 1946 in Engeland levende Egon Ronay is zaterdag op vierennegentigjarige leeftijd in zijn woonplaats Berkshire overleden. Ronay, geboren in 1915 in Boedapest, is beroemd geworden om zijn restaurantgidsen die vanaf de jaren vijftig in Engeland verschenen en zijn culinair journalistiek werk voor kranten en tijdschriften.
Paasham Propaganda
Dutch Design Banket in Boedapest
Hongaarse wijnen proeven in Nederland
Zaterdag 30 januari 2010 - Steeds vaker worden in Nederland proeverijen gehouden met Hongaarse wijnen. Een mooi verslag van zo een proeverij door Peter van de Besselaar is te lezen op de weblog 'Brabantse Wijn Societeit'.
"Wat doen wijnhandelaren op ontdekkingstocht? Ze selecteren mooie vondsten - trouvailles - en willen die thuis nog eens naproeven. Thuis kan dat ‘klinischer' zonder invloed van de sfeer ter plaatse. Dat thuisproeven is dus een serieuze test. Talloze liefhebbers die mooie vakantiewijnen meenamen naar huis kennen de teleurstelling dat de wijn thuis tegenvalt. Toos Dusee ging mee op studiereis naar Hongarije en besloot daarna om een Hongarijeproeverij te geven."
Lees verder in Hongarije biedt verrassende ontdekkingen.
Meer artikelen...
- Mangalica Festival, eerste weekend februari 2010
- Oh paddo paddo, van waar toch komt gij?
- Wijnmaker van het jaar, György Lőrincz - St. Andrea
- Boos om brood. Eerst gechargeerd, nu de relativering
- Vijf genomineerden Wijnmaker van het jaar Hongarije
- Bestaat er goede Hongaarse kaas? Steeds meer.
- Boos om brood!
- Varkens vanuit NL naar HU, waarom?
- Perswijn Nederland met bijlage over Hongaarse wijn
- Makói hagyma, ui van Makó, nu beschermde productnaam