Wijnsalon: Furmint uit Tokaj en Somló
Zondag 6 maart 2011 - Sinds vorig jaar september komt in Boedapest maandelijks een aantal wijnliefhebbers bij elkaar om Hongaarse wijnen te proeven. De voertaal is Nederlands, maar dat zegt nog niets over de nationaliteit van de deelnemers. In februari was het thema de furmint druif, hieronder het verslag van Kati Bujdosó.
Donderdag 10 februari 2011 - Zodra de nieuwe verordening van het Ministerie van Plattelandsontwikkeling - waarin de regels staan wanneer Hongaarse levensmiddelen 'Hongaars' genoemd mogen worden - is goedgekeurd, kunnen de producten die nu al op een lijst staan officieel het stempel 'Hongaars' krijgen.
Vrijdag 4 februari 2011 - Het Hongaarse online wijnmagazine 'Vinoport.hu' organiseert voor de tweede keer de 'Furmint Február' met allerlei activiteiten in de maand februari door het hele land waarin de furmint en de wijnen van deze Hongaarse druif centraal staan.
Maandag 6 december 2010 - Met een lengte van 205 meter is de worst die afgelopen zaterdag gemaakt werd in Tengelic tijdens het Worst- en Glühweinfestival de langste worst ooit in Hongarije. Dit festival werd voor de vijfde keer gehouden en is een wat kleinere versie van het Worstenfestival in Békéscsaba. Ook hier in Tengelic wordt in een sporthal door verschillende teams gestreden om wie er de beste worst kan maken.
Woensdag 2 maart 2010 - Niet altijd is een wijnproeverij even geslaagd. Waaraan dat ligt? Aan de selectie aan wijnen, de locatie, de organisatie, teveel poespas, het publiek of gewoon aan jezelf? Ergens ging er iets mis op de Eger Wijnproeverij 2011 in Boedapest, een overzichtsproeverij van de meest gerennomeerde wijnhuizen uit de regio Eger. Vorig jaar een groot succes, dit jaar echt wat minder.
Dinsdag 8 februari 2011 - Een van de belangrijkste wijndruiven in Hongarije is de furmint. Deze druif is weliswaar bekend geworden als de belangrijkste component in de zoete Tokaji Aszú, maar furmint is meer. Er worden ook prachtige droge varianten van deze wijn gemaakt: geconcentreerd, elegant, lichtvoetig of vol.
Dinsdag 25 januari 2011 - Sinds 2007 vindt elk jaar begin februari in de Vajdahunyadvár in Boedapest het Mangalica Fesztivál plaats, een festival dat helemaal in het teken van het Mangalica varken staat. Dit jaar is tegelijkertijd het 20-jarig jubileum te vieren van dit krulharige varken, want twintig jaar geleden startte het landelijke programma voor herfok van dit oude Hongaarse bijna uitgestorven varkensras.
Vrijdag 3 december 2010 - Het heeft hem echt een tijdje gekost, al jaren werd hij steeds weer opnieuw genomineerd maar elke keer net niet verkozen tot Hongaarse Wijnmaker van het Jaar. Maar het is hem nu dan eindelijk gelukt. Vanmorgen werd op een persconferentie in Boedapest aan Ottó Légli officieel de titel Wijnmaker van het Jaar 2010 overhandigd.
Dinsdag 15 februari 2011 - In 2001 werd in Miskolc voor het eerst het 'Kocsonya Bál' gehouden, een toen nog een bescheiden feest rondom het thema Kocsonya (aspic). Een gerecht dat geliefd is bij de Hongaren, maar voor velen van daarbuiten een ware gruwel: een diep bord vol met aspic van varkenskop en varkenspoten met daarin verschillende onderdeeltjes van het varken naar keuze en wat smaakmakers om het geheel te verfijnen.
Dinsdag 8 februari 2011 - Hongaren zijn trots op hun echte boerenproducten. Worst, groente, fruit, wijn, pálinka, honing, alles wat rechtstreeks van het land komt en zo min mogelijk bewerkt is, smaakt de Hongaren goed. Komend weekend vindt de Kézműves Magyar Ízek Vásara plaats in Buda.
Donderdag 9 december 2010 - Kati Bujdosó is geboren en getogen in Nederland uit Hongaarse ouders. Sinds een jaar of vier woont ze in Hongarije en wel in haar lievelingsstad, Boedapest. Omdat ze erg van wijn houdt, ze was onder meer lid van de Brabantse Wijnsocieteit, begon ze een wijnblog over Hongaarse wijnen. Wijnmakers, druiven, de regio's, winkelprijzen, geur, smaak, parameters en suikergehaltes; alle facetten van Hongaarse wijn worden behandeld. Een groot deel van de wijnmakers bezoekt ze met openbaar vervoer, zo trekt ze het liefst door haar Hongaarse wijnland.
Woensdag 10 november 2010 - Vandaag zijn in een persbericht de genomineerden voor de titel Hongaarse Wijnmaker van het jaar 2010 bekend gemaakt. Uit 59 namen zijn wederom vijf wijnmakers gekozen die het tegen elkaar op zullen nemen op 19 november op de 'Borest a Bor Akadémián'. Op die avond zullen zij hun beste wijnen laten proeven en zich persoonlijk voorstellen aan journalisten, sommeliers en vakgenoten. De winnaar wordt op een persconferentie op 3 december aanstaande bekend gemaakt.