Nederlandse wijnjournalist geëerd in Hongarije
Donderdag 18 juni 2009 - Tijdens de Pannonhalmi Pannon Bormustra 2009, een van de belangrijkste jaarlijks terugkerende wijnwedstrijden in Hongarije met een grotendeels buitenlandse jury, is begin juni voor het eerst in het bestaan van deze wedstrijd een prijs toegekend aan een buitenlands jurylid voor zijn inzet en werk om Hongaarse wijnen in het buitenland te promoten. Hoewel hij door omstandigheden dit jaar helaas niet aanwezig kon zijn, is deze allereerste prijs van Pannon Bormustra terecht aan de Nederlandse wijnjournalist Paul Op ten Berg toegekend!
Culinaire gids voor Boedapest en Hongarije
Hongaarse Tokaj wijn voor € 9200,-
Het gaat hier om een Hongaarse Tokaj wijn die gemaakt is in 1889 en gebotteld in 1910!
Betyárleves, soep voor vrijbuiters
Agenda Wijn & Culinaire Festivals Hongarije 2009
Zondag 7 juni 2009 - In de afgelopen maanden zijn er al veel festivals rond het thema eten en drinken in Hongarije te bezoeken geweest. Grote, indrukwekkende zoals het Mangalica Fesztivál in februari en het Pince Fesztivál in Etyek eind mei bijvoorbeeld. Maar ook kleinere festivals waar wijn, pálinka en lekker eten centraal stonden, vonden in het hele land plaats. Maar het echte festivalseizoen gaat nog beginnen!
Bekijk de hele agenda, die loopt van half juni tot eind december 2009, op Stampot Europa.
Doorgaan met Pinot Noir? Ja! riepen wij in koor
Vrijdag 9 januari 2009 - Hongarije is bezig het wijn maken opnieuw uit te vinden. Tijdens de communistische periode - van 1947 tot 1989 - was er geen aandacht voor de kwaliteit. De Sovjet-Unie dwong de boeren om zo veel mogelijk goedkope wijn te maken. “Als je het niet leert van je ouders of je grootouders, dan gaat de kennis en traditie verloren“, zegt István Jásdi van wijnhuis Jásdi in Csopak op de noordoever van het Balatonmeer.
Gezocht: Brabantse bedrijven die (willen) samenwerken met Hongarije
Donderdag 16 oktober 2008 - Werkt uw bedrijf, organisatie of instelling in Noord-Brabant al samen met Hongarije of wilt u binnenkort gaan samenwerken met Hongarije? Doe mee aan de inventarisatie: Noord-Brabant & Hongarije! In het kader van het samenwerkingsproject Toekomst voor kaas & zuivel in Hongarije dat in augustus 2008 van start ging en door organisaties in Noord-Brabant wordt ondersteund, wil initiatiefnemer van het project, Tom de Smet-TableTom, az asztalom, graag weten wat de wisselwerking ook voor andere branches en sectoren dan die van kaas & zuivel voor Noord-Brabant én de omringende provincies gaat betekenen.
Leest u verder voor de uitgebreide informatie en vul daar het inventarisatie-formulier in!
Rondleidingen op Wijnfestival Budapest
Vrijdag 28 augustus 2009 - Tijdens het 18e wijnfestival op de Burcht in Budapest gaat culinair journalist Tom de Smet (TableTom, az asztalom) rondleidingen houden. Deelnemers voor deze smaakvolle en interessante rondleidingen kunnen zich inschrijven voor een ‘guiding & tasting' op 10, 11 of 12 september.
Pannon Lud stopt productie foie gras
Dinsdag 28 april 2009 - Het Hongaarse bedrijf Pannon Lud heeft onlangs besloten te stoppen met de barbaarse productie van foie gras. Op het bedrijf zullen voortaan alleen nog vrije uitloop ganzen te vinden zijn. Pannon Lud was de grootste producent van foie gras ganzen ter wereld. De beslissing om te stoppen met de gruwelijke productie methode volgde naar aanleiding van een campagne van de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters, maar ook in reactie op veranderingen in de markt.
Bron: Vier Voeters
Eén Europa en tóch anders
Hongaarse wijn in prijzen Proefschrift Wijnconcours
Zaterdag 11 oktober - Stap voor stap worden Hongaarse wijnen in Nederland niet alleen ontdekt, maar ook terecht beloond met prijzen. Op het 20ste Proefschrift Wijnconcours afgelopen zondag 5 oktober in Amsterdam, sleepte importeur Attila Szunomar van Lekkers Uit Hongarije met de Szürkebarát (Pinot Gris) van het huis Szeremley prijzen in de wacht in zelfs twee categorieën . Als 'Overall Winnaar Platinum categorie Wijnspeciaalzaak witte wijn' maar ook in 'Prijscategorie witte wijn € 7,51 t/m € 10,00' werd deze pittige 'grijze monnik' als beste verkozen. De krachtige en mineraalrijke wijnen van Szeremley komen van een van de allerbeste vulkanische terroirs in Hongarije, Badacsony, gelegen aan de noordzijde van het Balatonmeer.
Volgens Paul de Leeuw was deze kracht van Badacsony ook al eerder te proeven in de Pinot Noir Rosé van Szeremley.
Meer artikelen...
- Inventarisatie samenwerking tussen Hongarije & Noord-Brabant
- Nederlandse kaas en Hongaarse wijn, een relatie met passie!
- College Nederlandse boerenkaas, Boregyetem Boedapest - 10 september 2008
- Er waren niet alleen maar woordjes, ook de smaakpapillen deden mee!
- Hongaarse Wijn- & Eetcultuur, seminar Tom de Smet 4 juni Boedapest
- Een stukje Indonesië in een Nederlandse kroeg in Budapest
- Vleesprijzen tot 20 procent hoger in Hongarije
- Analisten zien agrarische sector Hongarije groeien
- Hongaarse Agrárkamara sluit zich aan bij AlimenTerra
- Wijn doet me vliegen