Inventarisatie samenwerking tussen Hongarije & Noord-Brabant
Dinsdag 7 oktober 2008 - Nederlands-Hongaarse samenwerking voor een eigen Hongaarse kaas-cultuur.
In het kader van een nieuw samenwerkingsproject tussen Nederland en Hongarije dat in augustus 2008 van start is gegaan en de komende twee tot drie jaar zal duren, is ondergetekende - Tom de Smet van TableTom, az asztalom - op zoek naar bedrijven, organisaties en instellingen in Noord-Brabant die al samenwerken of willen gaan samenwerken met Hongaarse bedrijven en organisaties.
Opbouw van een Hongaarse Kaas-cultuur
Het project Toekomst voor kaas & zuivel in Hongarije heeft als doel samen met Nederlandse kleinschalige kaasmakerijen en experts door kennisoverdracht, trainingen en stages de Hongaarse kaasmakers zelf een eigen goede authentieke kaascultuur laten opbouwen. Hierbij wordt niet alleen naar kaas & zuivel gekeken, maar ook naar de samenhang van deze bedrijven met landschaps-beheer, biologische landbouw, veeteelt, agro-toerisme, transport, marketing en korte ketens naar detailhandel en horeca.
Donderdag 5 juni 2008 - Wie de presentatie van Tom de Smet over de (geschiedenis van) de Hongaarse eetcultuur niet heeft bijgewoond, heeft werkelijk wat gemist. Tom onderzoekt al vele jaren de Hongaarse eetcultuur en haar ontstaan. Als voormalig kok en banketbakker is hij daar prima voor geëquipeerd. Gedurende deze tocht komt hij de meest geweldige producten tegen die in Hongarije worden gemaakt. De aanwezigen konden niet alleen in woord en beeld kennis nemen van al dit lekkers, maar zowel de smaakpapillen als het reukorgaan mochten in volle glorie meedoen! Wat te denken van het snuiven aan een zakje gedroogd eekhoorntjesbrood, om er maar één te noemen.
Woensdag 2 april 2008 - Met de titel van het boek A hogyan legyünk alkoholisták? (Hoe worden we alcoholist?) van de Hongaarse journalist en wijnschrijver Imre Tompa in gedachte, stapte ik eind februari op weg naar Boedapest aan boord van een vliegtuig van Malév. Zijn boek heb ik nog niet gelezen, maar alle middelen om alcoholist te worden waren daar voor mij aanwezig. Normaal gesproken drink ik geen alcohol aan boord, ik wil er immers vaak een sigaretje bij. En het hakt daar boven in de lucht er nogal in. Dus liever wacht ik op een groot glas bier bij aankomst thuis. Maar nu moest ik drinken, ja ik moest. Want dit stukje moest geschreven. Daarom zat ik zomaar Business Class met een serie goede Hongaarse wijnen voor m'n neus. Een stoffen servet op de uitklaptafel, een glas met water en een met jus. En een warme maaltijd met een toetje. Er zijn ergere manieren om de tijd aan boord van een vliegtuig door te brengen.
Dinsdag 16 september 2008 - Als de Nederlander wijn drinkt dan neemt hij daar graag een zoutje en vooral een blokje kaas bij. Maar welke kaas en welke wijn zijn eigenlijk het lekkerst bij elkaar? En smaken Nederlandse top kazen goed bij Hongaarse top wijnen? Bestaat er wel lekkere Hongaarse kaas? Deze en andere vragen werden beantwoord op 10 september in een college aan de Wijn Academie in Boedapest, als onderdeel van het programma op het jaarlijkse Wijn Festival. Van 10 tot 14 september vond voor de zeventiende keer dit Wijn Festival plaats in Boedapest. Het vijf dagen durende festival met presentaties en proeverijen geeft een prachtig overzicht van de beste wijnen uit de verschillende wijn-regio’s van Hongarije. En dit jaar was ook de Nederlandse boerenkaas een thema op het festival.
Donderdag 22 mei 2008 - Bestaat de Hongaarse eetcultuur?
Maandag 10 maart 2008 - Ik mocht er weer eens aan geloven. De uitnodiging om de slacht van een mooi Mangalica varken bij te wonen, ergens veraf gelegen van de bewoonde wereld op het Hongaarse platteland, kon ik natuurlijk niet afslaan. Ik weet het, er zou op deze site veel meer over fruit en groente geschreven moeten worden. En over kaas. Deze zomer gaat dat ook gebeuren. Maar het is nu nog winter. Dan draait het om vlees. Dus storm, regen, windvlagen, hagelstenen, donderslagen, verkleumde Hongaren, Duitsers, Hungaro-Duitsers, kindertjes in regenjassen, steigerende paarden in de stal, blaffende waakhonden, krijsende kippen, ganzen, geiten en schapen; ze waren er allemaal bij terwijl het lieve varken van leven, bloed en ingewanden ontdaan, uiteindelijk in stukken verdeeld op tafel kwam te liggen.
Donderdag 21 augustus 2008 - Nederlandse en Hongaarse ambachtelijke boerenkazen in combinatie met Hongaarse top-wijnen staan op woensdag 10 september 2008 centraal aan de Wijn Universiteit (A Boregyetem) in Boedapest. Deze Wijn Universiteit verzorgt diverse colleges over wijnen en gastronomie en wordt samen georganiseerd met het grote Wijn Festival op de Burcht van Boedapest van 10 t/m 14 september. Voor het college op 10 september zijn zes unieke Nederlandse en zes van de beste Hongaarse boerenkazen plus een flink aantal mooie Hongaarse wijnen geselecteerd.
Dinsdag 20 mei 2008 - Advertorial - Al bijna 15 jaar is het Amstel River Café in Budapest enerzijds een Nederlandse enclave in Budapest, maar anderzijds een heerlijke smeltkroes van vele nationaliteiten en gezindten.
Woensdag 9 april 2008 - Onder grote belangstelling van de media is in Nyíregyháza op 26 maart een overeenkomst getekend door de Agrárkamara (Agrarische kamer) van Szabolcs-Szatmár-Bereg en vertegenwoordigers van AlimenTerra. AlimenTerra is een Europees platform voor agrarische organisaties die zich inzetten om agrarische regio's vitaal en aantrekkelijk te houden. De organisaties die aan AlimenTerra deelnemen, helpen hun leden bij de productie en het vermarkten van streekproducten en bij initiatieven
Woensdag 23 januari 2008 - Afgelopen week waren Tom de Smet en Ferenc Gál te zien in het programma ‘Eten met Bianca’ op AT5.